Ga naar hoofdinhoud

Nevedi en LTO Nederland eens over

Door de benutting van fosfaat in het voer van rundvee, varkens en kippen en andere diersoorten verder te verbeteren, moet het overschot aan fosfaat op de Nederlandse mestmarkt structureel aanzienlijk verminderen.

Voerspoor

Dat is de kern van het akkoord dat Nevedi met vertegenwoordigers van de veehouderij (LTO Nederland) afgelopen week zijn overeengekomen. Dit akkoord gaat door het leven als het ‘voerspoor'. Het voerspoor is door Nevedi en LTO Nederland opgesteld en zal de komende maanden in detail en per diersoort worden uitgewerkt. Het voerspoor is een onderdeel van een totale aanpak waaronder ook mestbe- en verwerking en exportmogelijkheden vallen. Met het akkoord beogen de partners een structurele bijdrage te leveren aan het terugdringen van het fosfaatoverschot op de Nederlandse mestmarkt. De insteek is de fosfaatefficiëntie per diergroep te verbeteren.

Korte termijn

Nevedi en LTO Nederland verwachten met dit akkoord al volgend jaar het overschot met ca. 10 miljoen kilo fosfaat te kunnen verminderen. De doelstelling is uiteindelijk zo'n 20 miljoen kilo voor 1 januari 2013. Dat is bij een verwacht overschot van 50 miljoen kilo (2015) een stevige bijdrage. Om deze reductie te bereiken wordt komende tijd verder gewerkt aan een plan van aanpak.

Kengetal

De fosfaatefficiëntie wordt per diergroep uitgedrukt in een kengetal. Dat kengetal is een maat voor de fosfaatbenutting. Na het berekenen van het kengetal fosfaatefficiëntie wordt het voor de veehouder en zijn diervoederleverancier mogelijk om maatregelen te nemen met als doel de fosfaatbenutting op zijn bedrijf te verbeteren. Eén van de mogelijke maatregelen is het verstrekken van voeders met een laag fosfaat-gehalte.

Verordening

Vanwege het gebrek aan economische en/of wettelijke prikkels worden in 2011 verordeningen voorbereid. Het doel van deze verordening is dat alle veehouderijbedrijven gaan bijdragen aan het verlagen van het fosfaatoverschot. In eerste instantie worden de verordeningen voorbereid voor de rundvee- en varkenshouderij.

Draagvlak

Nevedi en LTO Nederland vinden het belangrijk dat ook andere ketenpartners dit akkoord
onderschrijven. Tot op heden zijn deze ketenpartners geïnformeerd en zullen worden gevraagd om deel te nemen aan de uitwerking. Vandaag hadden Nevedi en LTO Nederland een gesprek met Staatsecretaris dr. Henk Bleker. Bleker: "Het is een zeer goed initiatief om zuiniger om te gaan met waardevolle grondstoffen zoals fosfaat. Het helpt enorm om de hoeveelheid fosfaat, ook uiteindelijk in de grond, te verminderen. Ik juich het toe dat verschillende partijen onderling het initiatief hebben genomen en deze vergaande afspraken hebben gemaakt." LTO Nederland en Nevedi zijn blij met de ondersteuning die is uitgesproken voor dit akkoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback