Ga naar hoofdinhoud

Nieuw Europees landbouwbeleid moedigt import aan

De nieuwe Europese plannen voor de landbouw zetten niet in op duurzaamheid. Europees commissaris Dacian Ciolo? wil boeren blijven stimuleren om massaal veevoer uit Zuidelijke landen te importeren.

Voedselproductie veranderen

Met zijn voorstel wil Ciolo? het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie na 2013 hervormen. Volgens Milieudefensie moet de manier waarop Europa haar voedsel produceert sterk veranderen om de klimaatverandering tegen te gaan en de natuur en de biodiversiteit te beschermen.

Import diervoer

Voor een duurzame landbouw en veeteelt is het essentieel dat de Europese import van eiwitrijk diervoer, voornamelijk soja, wordt teruggedrongen.
Op dit moment importeren Europese boeren meer dan tweederde van hun veevoer. Voor dit voer worden in Zuid-Amerika enorme stukken oerwoud gekapt en boeren van hun land verdreven. De grootschalige sojateelt zorgt in Zuid-Amerika voor het verdwijnen van dieren- en plantensoorten en voor uitputting van de bodem.

Veevoer zelf telen

De massale import van veevoer zorgt via de magen van varkens, kippen en runderen in Europa voor overbemesting van de grond en het oppervlaktewater waardoor hier natuur verdwijnt. Landbouw en veeteelt moeten daarom beter op elkaar wordt afgestemd door veevoer in Europese landen zelf te telen.

Europees veevoer

Volgens Milieudefensie moet Ciolo? maatregelen nemen om boeren te helpen om van geïmporteerde soja over te stappen op Europees veevoer. Boeren moeten tevens een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Daarvoor moeten de Europese landbouwsubsidies worden omgevormd. Dat betekent: Afschaffen van de directe en indirecte subsidies voor industriële veehouderij en ondersteuning van de teelt en het gebruik van regionaal veevoer in Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback