Ga naar hoofdinhoud

Agrifirm Feed introduceert Gemengd Voeren

Agrifirm Feed introduceert het nieuwe voerconcept Gemengd Voeren 2.0 voor melkkoeien. De aanpak voorkomt selectie aan het voerhek en zorgt ervoor dat koeien het gemengde voer volledig benutten, meldt Agrifirm. “Dit zorgt voor een hogere voerefficiëntie, waardoor de jaarlijkse melkopbrengst tienduizenden euro’s hoger kan uitpakken. Daarnaast verbetert de diergezondheid, onder andere doordat pensverzuring en slepende melkziekte minder vaak voorkomen.”

Selectie uitbannen

Uit onderzoek blijkt dat selectie aan het voerhek op ongeveer 70 procent van de bedrijven die gemengd voeren voorkomt. Veel dieren nemen zo een ander rantsoen op dan wat is uitgerekend en samengesteld in de voermengwagen. Dit kan diverse negatieve effecten hebben, zoals pensverzuring,  slepende melkziekte en een lagere voerefficiëntie. Om veehouders te adviseren en te ondersteunen bij het gemengd voeren heeft Agrifirm Feed het concept Gemengd Voeren 2.0 ontwikkeld. Eerst wordt de mate van selectie bepaald, vervolgens brengt de adviseur van Agrifirm Feed de verschillende oplossingen in beeld. Gemengd Voeren 2.0 bevat alle bouwstenen om selectie uit te bannen op het gebied van deeltjeslengte, plak, mengvolgorde en –tijd, trekker en mengwagen.

Praktijk

Agrifirm Feed voerde een praktijkproef uit met Gemengd Voeren 2.0. Op de praktijkbedrijven is na de nulmeting (selectiescore) het voeren tweemaal aangepast. Op alle negen melkveebedrijven verminderde daarmee de selectie en steeg de gemiddelde voerefficiëntie met maar liefst 0,13 punten. De melkopbrengst per jaar kan daarmee tienduizenden euro’s hoger uitpakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback