Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe bedrijvenbeleid groen en groei hand in hand

"Groen en groei gaan hand in hand in het nieuwe bedrijvenbeleid van het kabinet", zei minister Maxime Verhagen EL&I donderdag 24 februari 2011 bij de in ontvangstname van een SER advies over de kansen en risico's van de biobased economy.

Hoogwaardige producten

Het kabinet vroeg de SER om het advies. Bij biobased economy draait het om bijvoorbeeld het gebruik van algen en planten voor de fabricage van hoogwaardige producten. Ook kan (bio)afval worden hergebruikt en kunnen duurzame biobrandstoffen helpen de CO2-uitstoot terug te dringen. "Zo krijgen we niet alleen een schonere economie, maar ook een innovatievere waar we geld mee verdienen. Door meer met groene grondstoffen te werken verminderen we bovendien onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen", aldus Verhagen.

Aanvoer groene grondstoffen

Verhagen komt nog met een kabinetsreactie op het advies van de SER. Wel gaf hij in een korte eerste reactie aan dat dit advies zeer welkom is in het licht van het nieuwe Bedrijfslevenbeleid van dit kabinet. De energiesector kan door groene grondstoffen verduurzamen. Daarnaast heeft de logistiek in Nederland met bijvoorbeeld de Rotterdamse haven een goede uitgangspositie voor de aanvoer van groene grondstoffen.

Kennis toepasbaar maken

Volgens Verhagen is op Nederlandse universiteiten en vooral ook in Wageningen (WUR) veel kennis waar nog meer mee kan worden gedaan. Om die reden investeert Verhagen 5 miljoen euro in de WUR om te zorgen dat zij samen met het bedrijfsleven hun kennis op het terrein van groene grondstoffen sneller naar de markt brengen en toepasbaar maken voor bedrijven. Dit gebeurt in het nieuwe Centre for Biobased Economy.

Nieuwe bedrijvenbeleid

In het nieuwe bedrijvenbeleid van het Kabinet komt er voor alle (MKB) ondernemers meer durfkapitaal voor innovatieve projecten, worden de belastingen voor (innovatieve) bedrijven verlaagd (WBSO, Vpb) en wordt de regeldruk fors verminderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback