Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe regels voor controle import diervoeder

De Europese Commissie heeft nieuwe regels bekend gemaakt ten aanzien van verscherpte controles van import van diervoeder van niet-dierlijke oorsprong. De controles gelden voor alle lidstaten en zijn gebaseerd op bekende of verwachte risico's.

De verscherpte controles zijn het gevolg van de implementatie van nieuwe regelgeving met betrekking tot voer en voedsel van niet-dierlijke oorsprong. Dit vereist van elke lidstaat het opstellen van een lijst van producten die aan verscherpte controle onderhevig zijn. De lijst van producten die worden gecontroleerd, wordt elke drie maanden geactualiseerd. Daarvoor wordt beroep gedaan op de gegevens van RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), FVO (Food and Veterinary Office) en de EFSA (European Food Safety Authority). De producten op de lijst mogen uitsluitend worden ingevoerd via daartoe door de lidstaat aangewezen invoerhavens. Voor Nederland betreft dat waarschijnlijk Schiphol en de havens van Rotterdam en Amsterdam.

Importeurs van producten die op de lijst staan vermeld, moeten de invoer ervan minimaal 1 werkdag van te voren melden bij de authoriteiten. De controles worden in principe uitgevoerd in de aanvoerhaven. Voor bulkproducten kan op basis van speciale omstandigheden een uitzondering worden gemaakt en mag de controle worden verricht op het terrein van de verwerker van het product. De VWA voert momenteel voorbereidend werk uit om de implementatie van de regelgeving zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback