Provimi heeft wereldwijd patent aangevraagd op het gebruik van nitraat in rundveevoeding om de methaanuitstoot te beperken. In proeven met melkkoeien, vleesvee en schapen is gebleken dat toevoeging van nitraat aan het rantsoen de methaanemissie aanzienlijk reduceert.
Voerstrategie
Deze proeven zijn uitgevoerd in Nederland (Provimi en Wageningen Universiteit), Brazilie (Instituto de Zootecnia) en de Verenigde Staten (Michigan State University). De methaanemissie door herkauwers is vanuit milieuoogpunt een grote zorg en is een verlies aan voerenergie voor het dier. Provimi werkt al een aantal jaren aan de ontwikkeling van voedingsstrategieën om methaanemissies terug te dringen. Dit werk is nu gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.
Methaanemissie
In proeven, uitgevoerd door een consortium geleid door Provimi, met melkkoeien, vleesvee en schapen is gebleken dat toevoeging van nitraat aan het rantsoen de methaanemissie beduidend reduceert. De doeltreffendheid waarmee nitraat de methaanuitstoot terugdringt verschilt tussen dieren: -23 g methaan/100 g nitraat bij vleesvee en schapen, en -15 g methaan/100 g nitraat bij melkvee. Deze sterke reductie van de methaanemissie door het verstrekken van nitraat in deze experimenten wordt beschouwd als een wetenschappelijke doorbraak.
Duur
In vergelijking met ureum als stikstofbron, leidde het voeren van nitraat niet tot een hogere productiviteit, maar maakte het voer wel duurder. Nu het nog ontbreekt aan wetgeving of bonusregelingen voor milieuvriendelijke productie, is er voor boeren geen financiële prikkel om additieven of voeringrediënten in te zetten die alleen maar milieuvoordelen bieden. Dit betekent dat onze methode nog niet beschikbaar gemaakt wordt voor commerciële toepassingen. In de toekomst kan dit natuurlijk veranderen. Steeds meer levensmiddelenbedrijven proberen de milieu-impact van hun producten te verkleinen en zulke marktpartijen kunnen geïnteresseerd zijn in voedingsmaatregelen die de emissie van methaan per eenheid herkauwerproduct verminderen.
Veilig
In het verleden werd nitraat geassocieerd met nitrietvergiftiging, maar een geleidelijke aanpassing van de dieren en voorkómen van overdosering beperkt dit risico. Deze maatregelen zijn vergelijkbaar met de voorzorgen bij het voeren van ureum. Provimi en andere partijen in de wereld blijven werken aan verdere verfijning van de methode, met speciale aandacht voor veilige en praktische voederstrategieën.