Ga naar hoofdinhoud

NMa eist vergunning voor fusie Agrifirm en Cehave

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert na een eerste onderzoek dat door het samengaan van Agrifirm en Cehave Landbouwbelang U.A. de concurrentie mogelijk belemmerd kan worden op de kunstmestmarkt. De toezichthouder heeft daarom besloten dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist. De NMa doet dan nader onderzoek naar de gevolgen voor de concurrentie.

Op basis van haar eerste onderzoek constateert de NMa dat er mogelijk concurrentieproblemen ontstaan bij de verkoop van kunstmest aan boeren en tuinders. In delen van Noord-Nederland blijven er voor hen mogelijk onvoldoende aanbieders over. Als er door de fusie te weinig concurrentie overblijft, dan kan dat nadelig zijn voor boeren en tuinders. Om die reden onderzoekt de NMa nader of andere aanbieders van kunstmest voldoende concurrentiedruk uitoefenen op de te fuseren ondernemingen.

Indien Agrifirm en Cehave een vergunning aanvragen, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan. De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback