Ga naar hoofdinhoud

Norm kwaliteitsborging voedinganalyses herzien

NEN heeft de herziene norm NEN 6603:2010 gepubliceerd. Deze norm beschrijft hoe de kwaliteit van chemische en microbiologische analyses beter kunnen worden gewaarborgd met statistische controlekaarten. De nieuwe norm is onder andere toepasbaar bij onderzoek van veevoeders.

Normontwerp 2009

Op het normontwerp uit 2009 waren veel commentaren binnengekomen, waarvan een groot deel is verwerkt. Enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van het normontwerp:
-De actiecriteria zijn aangepast: de 22s regel is vervallen, voor microbiologie geldt alleen de 13s regel,
-Voor microbiologie is de keuze tussen een normale en log-normale verdeling van de resultaten mogelijk. De keuze van de meest geschikte aanpak wordt nader toegelicht,
-Er zijn berekeningen en beoordelingen bij het afsluiten van de controlekaart toegevoegd.

Toepassingsgebied uitgebreid

De volledige naam van NEN 6603:2010 is 'Milieu en voedingsmiddelen Eerstelijnscontrole met controlekaarten voor chemische en microbiologische analyses'. De norm is nu bruikbaar voor zowel microbiologische als chemische analyses. Hij is toepasbaar bij onderzoek van voedingsmiddelen, veevoeders en alle milieucompartimenten. De oorspronkelijke NPR 6603:1988 was alleen toepasbaar voor chemische analyses van water en slib.

Controlekaarten

De eerstelijns kwaliteitsborging van analyses werkt met controlekaarten. Een controlekaart is een eenvoudige grafiek waarop de analyseresultaten van referentiemonsters (digitaal) worden ingevuld. Het is een hulpmiddel bij de statistische controle van die resultaten. Met behulp van de controlekaarten worden afwijkingen snel duidelijk. Een laboratorium kan indien nodig actie ondernemen om de resultaten op het gewenste kwaliteitsniveau te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback