Ga naar hoofdinhoud

Nutreco neemt Chinese productielocatie over

Nutreco neemt de Chinese productiebasis voor vis- en garnalenvoer Shihai Co over. Daarmee zet Nutreco een stap voorwaarts in het betreden van andere markten, zowel wat betreft vissoorten als geografisch.

Overname

Nutreco maakt de overname bekend van 100 procent van de aandelen in Shihai Co Ltd., een vooraanstaand en winstgevend bedrijf voor vis- en garnalenvoer in China. De overeengekomen overnameprijs is 40 miljoen euro. De omzet in 2010 was 65 miljoen euro. Met deze overname krijgt Skretting, Nutreco's divisie voor visvoer, een productiebasis in China, 's werelds grootste markt voor viskweek en visvoer. Deze stap past in Nutreco's strategie om vanuit haar toonaangevende positie op het gebied van visvoer andere markten te betreden, zowel wat betreft vissoorten inclusief garnalen als geografisch, door uitbreiding naar Azië en Latijns-Amerika. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten in China.

Shihai Co

Shihai Co bedient een groeiende markt en produceerde in 2010 ca. 100.000 ton vis- en garnalenvoer. In hetzelfde jaar is een nieuwe fabriek met een capaciteit van 150.000 ton in gebruik genomen. De nieuwe fabriek is gebouwd en uitgerust naar de beste standaarden en kan volgens de specificaties van Skretting opereren. Shihai Co heeft ca. 300 mensen in dienst. Skretting blijft aan verdere groei van de onderneming werken door visvoer te leveren voor garnalen, verschillende soorten zeevis, tilapia, snakehead en zeewolf.

Marktgroei

De markt voor visvoer waar Skretting zich op richt, wordt geschat op 8,6 miljoen ton. De laatste vijf jaar is deze markt met meer dan 10 procent per jaar gegroeid en naar verwachting zet de groei zich voort, met steun van de Chinese autoriteiten en een sterke binnenlandse vraag naar visproducten. Shihai Co, gevestigd in de Pearl River Delta in de provincie Guangdong, heeft ongeveer 5 procent van de markt voor visvoer in het zuiden van China in handen. Het bedrijf liet de laatste vijf jaar een jaarlijkse groei van ca. 23 procent zien.

Strategisch

Knut Nesse, Chief Operating Officer Aquacultuur van Nutreco zegt: "Dit is een uitstekende strategische stap voor Skretting, China heeft de grootste aquacultuurproductie ter wereld en is 's werelds grootste producent van garnalen. Skretting heeft de markt voor aquacultuur van China in de afgelopen vier jaar leren kennen via toll milling-activiteiten. Skretting brengt haar kennis in van voeding en productie op het gebied van voer voor garnalen, zeevis en soorten als tilapia. We kunnen de vooruitgang versnellen door de kennis en ervaring te delen die we bijvoorbeeld door onze aanwezigheid in Vietnam en Brazilië en door onze activiteiten in het Skretting Aquaculture Research Centre hebben opgedaan. De overname is een belangrijke verdere stap in de uitvoering van onze groeistrategie."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback