De Nederlandse handelaar die het technische vet heeft verkocht dat de oorzaak is van de dioxineverontreiniging in Duitsland, treft geen blaam. Dat heeft Rik Herbes van de nVWA zojuist bekendgemaakt tegenover De Molenaar.
Olivet
De nVWA heeft de rol van de Nederlandse handelaar Olivet in Poortugaal in de dioxineverontreiniiging de afgelopen dagen onderzocht. Belangrijkste vragen daarbij waren of de administratieve en fysieke scheiding van producten op orde waren. "Uit ons onderzoek komt naar voren dat dit bedrijf alles heel goed op orde heeft. Technische vetten zijn duidelijk gescheiden van vetten voor andere toepassingen", aldus Herbes.
De nVWA heeft voor morgen een overleg gepland met het bedrijfsleven. "We proberen uit deze gebeurtenissen ook lessen te trekken voor onszelf. Kennis daarover wisselen we uit met het bedrijfsleven."
Certificering
Olivet beschikt over de juiste certificeringen voor alle producten die het bedrijf levert aan de diervoederindustrie. "Technische vetten vallen niet onder de GMP-certificering, omdat deze niet aan de diervoederindustrie worden geleverd", aldus Johan den Hartog van GMP+ International.
Technisch vet
Het door Olivet geleverde technische vet is in die hoedanigheid gekocht van Petrotec en, zo blijkt uit het onderzoek van de nVWA, ook als technisch vet afgeleverd bij de Duitse olie- en vetverwerker Harles & Jentzsch. "Het lijkt erop dat de dioxineverontreiniging door een menselijke fout is ontstaan", aldus Den Hartog. "Het technisch vet is naar het zich laat aanzien gelost in een tank die normaliter diervoedervetten bevat. Vanuit die opslagtank is het product vervolgens als diervoedervet geleverd aan diervoederproducenten."
Tracering
De nVWA heeft tot nu toe geen aanwijzingen dat de dioxineverontreiniging gevolgen zal hebben voor Nederlandse veehouderijbedrijven. "Tot nu toe lijken de voerleveringen zich te beperken tot Duitse veehouderijbedrijven", aldus Herbes. Hoewel na het nVWA-onderzoek de gevolgen voor de Nederlandse markt beperkt lijken te zijn, verwacht Herbes wel dat de nasleep van de dioxineverontreiniging in Duitsland nog wel enige weken in beslag zal nemen. "De Duitse olie- en vetverwerker blijkt de tracering niet goed op orde te hebben. Het zal veel inspanning vergen om het hele spoor goed in beeld te krijgen. Tot die tijd zullen Duitse veehouders hinder ondervinden van dit incident." De nVWA heeft de Duitse collega's hulp aangeboden bij de tracering. Of daarvan gebruik zal worden gemaakt, is op dit moment nog niet bekend.