Ga naar hoofdinhoud

Oekra

De Oekraïense graanexport is in gevaar omdat de overheid de BTW niet terugbetaalt. Een grote Amerikaanse speler (Cargill) heeft zich om deze reden grotendeels al uit de markt teruggetrokken. Vorig jaar exporteerden zij nog 1,2 miljoen ton graan. Dit jaar zal dat naar verwachting 300.000 ton zijn. Doordat de Oekraïense staat hen de BTW van enkele tientallen miljoenen niet heeft terugbetaald, zijn ze in financiële problemen gekomen en is hun prijs niet concurrerend op de wereldmarkt. De wanbetaling is aanhangig gemaakt bij het WTO, die het hoofd er over gaat buigen.

Halvering

"De export van Oekraïens graan is voornamelijk om deze reden de laatste maand gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar", vertelt Vladimir Klimenko, voorzitter van de Oekraïense graanassociatie. In de periode januari/februari exporteerde Oekraïne dit jaar 1,52 miljoen ton graan, vorig jaar was dit nog 2,37 miljoen ton.

Oproep

De voorzitter van de Oekraïense graanassociatie deed vandaag in een persconferentie een oproep aan de nieuwe overheid om hier iets aan te doen. De wanbetaling van de overheid zou internationale investeerders afschrikken. Bovendien wordt de niet terugbetaalde BTW door de handelaren afgewenteld op de boeren, die op termijn 20 procent minder geld voor hun graan dreigen te krijgen.
Oekraïne produceert jaarlijks zo'n 50 miljoen ton aan graan. Een kleine 30 miljoen is voor binnenlandse consumptie, de rest voor de export. Volgens de directeur van de Oekraïense graanassociatie exporteert Oekraïne naar 89 landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback