Ga naar hoofdinhoud

Ondanks lagere voerkosten kostprijs biomelk gelijk

De kostprijs voor biologische melk in 2009 bedroeg 55,4 cent per kilogram, net als in 2008. Wel zijn de kostenposten verschillend. Zo zijn de voer- en rentekosten gedaald, terwijl de arbeids- en werktuigkosten hoger uitvallen.

Voerkosten gedaald

Biologische melkveehouders, adviseurs, onderzoek, banken en verwerkers hebben gewerkt aan een op de praktijksituatie gebaseerde kostprijsberekening voor biologische zuivel. Voor een standaardbedrijf met 500.000 kg melk en 55 hectare bedroeg in 2009 de kostprijs voor biologische melk 55,4 cent per kilogram, net als in 2008. Wanneer deze methode wordt gehanteerd voor een gangbaar bedrijf komt de kostprijs ruim boven de 45 cent per kg uit. Op onderdelen zijn er verschillen ten opzichte van 2008. De voer- en rentekosten zijn gedaald, terwijl de arbeids- en werktuigkosten bijvoorbeeld hoger uitvallen.

Kostenposten

De Task Force MBL heeft net als in 2008 het initiatief genomen om met een werkgroep bestaande uit verwerkers, adviseurs, onderzoekers en biologische melkveehouders een reële kostprijs voor biologische zuivel te bepalen. De afzonderlijke kostenposten zijn gebaseerd op praktijkinformatie en alle relevante kosten zijn opgenomen. De belangrijkste factoren die de kostprijs van biologische melk bepalen zijn de kosten voor voer, arbeid, werktuigen & installaties, bouwwerken, rente, loonwerk- en de quotumkosten.

Berekeningswijze

De werkgroep realiseert zich terdege dat het absolute niveau van deze berekeningswijze hoger is dan de uitbetaalde marktprijs voor biologisch alsook regulier. Hiermee wordt duidelijk dat in de landbouw al jaren niet alle kosten worden vergoed. Berekende kostenposten als arbeid en afschrijving worden in de sector vaak niet als 'echte kosten' aangemerkt. Verder zijn in deze berekening toeslagen vanuit de EU buiten beschouwing gelaten.

Perspectief 

Deze berekende praktische kostprijs zegt niets over het financiële perspectief van het omschakelen naar biologische melkveehouderij. Voor relatief extensieve bedrijven, met minder dan 13.000 kg per ha, kan omschakelen financieel interessant zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback