Ga naar hoofdinhoud

Ondernemersdag rundvee Rijnvallei

Rijnvallei rundveevoorlichter Teunis Kool bracht tijdens de Ondernemersdag rundvee met als thema ‘Op weg naar 2015' de Melkveestructuurmix 2010 onder de aandacht. "Een mengsel van ongemalen grondstoffen die rust geeft in de pens en darm en zorgt voor voldoende eiwitaanvulling."

Ondernemersdag

Rijnvallei organiseerde donderdag 18 november de Ondernemersdag rundvee met als thema ‘Op weg naar 2015'. Tijdens het ochtendprogramma werd ingegaan op de gevolgen van de afschaffing van het melkquotum in 2015 en hoe hierop geanticipeerd kan worden. 's Middags konden de ruim honderdvijftig melkveehouders workshops volgen op het melkveebedrijf van de familie Schouten.

Melkvee houden

Andries-Jan de Boer, branchedirecteur accon-avm, hield een interessant betoog over hoe je succesvol melkvee kunt houden: nu en in de toekomst. "Melkvee houden draait om de goede dingen doen en de dingen goed doen. Het is belangrijk een bedrijfsplan op te stellen dat past bij de manier hoe je wilt boeren en dat de gekozen koers vastgehouden wordt. Om goed te boeren moet een melkveehouder de wil hebben om top te zijn, zichzelf doelen stellen en durven te veranderen." De Boer ging ook in op de vraag of melkquotum aankopen nu nog wel uit kan. "Twintig procent van de melkveehouders verdient de aankoopkosten terug, de rest niet" aldus De Boer. "Wanneer toch wordt aangekocht, is het koopmoment van belang. Stel gedurende het jaar niet de prijs die je er maximaal voor wilt betalen naar boven bij."

Afschaffing melkquotum

Volgens Richard ter Beek, verkoopleider rundveehouderij bij Rijnvallei hebben melkveehouders ook na de afschaffing van het melkquotum te maken met beperkingen. Beperkingen op het gebied van milieu, huisvesting, arbeid, voer etc. Na 2015 zal de nadruk komen te liggen op meer liters melk bij gelijke omstandigheden. Melkveehouders worden niet meer geremd door de beperking van het quotum. Ter Beek: "Intensiviteit en efficiëntie zullen hand in hand gaan en ondernemerschap wordt beloond." De nadruk zal hierdoor komen te liggen op de dag- en de levensproductie. Het kengetal melkproductie/levensdag dat al in het buitenland wordt gebruikt, zal ook in Nederland een belangrijke maatstaaf worden.

Visie toekomst

Melkveehouder Paul Schouten uit Doorwerth presenteerde zijn visie op de toekomst. Paul runt samen met zijn vrouw Mirella een melkveebedrijf en SVR-camping in Doorwerth. Hun passie is het runnen van een goed lopend gezinsbedrijf. De komende jaren willen zij, binnen de kaders van het bedrijf, verder groeien om zo de twee melkrobots volledig te gaan benutten en daarmee een optimaal resultaat te behalen. Naast de benuttingsgraad van de robots is ook de melkproductie een speerpunt tijdens de komende jaren. Stilstand is achteruitgaan en ondernemen is verantwoord risico nemen, volgens Schouten.

Workshop voermanagement

's Middags konden de deelnemers workshops volgen op het bedrijf van de familie Schouten. Zij konden kiezen uit voermanagement, melken met de robot en een rondleiding op het bedrijf van de familie Schouten.
Rijnvallei rundveevoorlichter Teunis Kool ging in de workshop voermanagement in op de variatie in graskuilen van dit jaar. De kuilen kenmerken zich door hoge suikergehaltes, laag ruw eiwit, krapte aan structuur en een hoge verteerbaarheid. "Een goede aanvulling op deze tekorten is kunstmatig gedroogde luzerne", aldus Teunis Kool. Luzerne zorgt voor een betere vruchtbaarheid, gezondheid, structuur en heeft een hoger eiwit. Vergelijkbare producten als graszaadhooi en de verschillende soorten stro hebben wel de rust op pens- en darmniveau maar missen de eiwitaanvulling en werken verdringend op de ruwvoeropname. Kool adviseerde wel bij structuurvoeren wel te letten op de lengte van het materiaal om een goede structuurmat in de pens te krijgen. Ook bracht Teunis Kool de Melkveestructuurmix 2010 van Rijnvallei onder de aandacht. "De Melkveestructuurmix is een mengsel van ongemalen grondstoffen die rust geeft in de pens en darm en zorgt voor voldoende eiwitaanvulling", legt hij uit. "Om verse koeien goed in conditie te houden is aanbod van voldoende Glucogene Nutriënten van belang. Glucogene Nutriënten zijn bestanddelen in het voer die zorgen voor een betere conditie en melkeiwitproductie."

Workshop robotmelken

Mike Kuiperij van Lely verzorgde een interessante workshop over melken met de robot. "Voordat een melkveehouder tot aanschaf overgaat is het belangrijk je af te vragen of robotmelken bij je past", aldus Kuiperij. Naast de meest bekende voordelen van robotmelken is het belangrijk om melkkoeien nooit te beperken in wat ze willen doen. Omdat het gebruik van de barrièredip niet gemakkelijk is, zijn schone boxen bij een melkrobot nog belangrijker. Kuiperij: "Bij het melken met de robot is het gemakkelijker om duizend kilogram meer melk per koe te melken dan tien koeien extra te melken. Efficiënter voeren en een hogere melkproductie per koe is voor nu en na 2015 een mooie doelstelling."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback