Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek extreme schommelingen voedselprijzen

Nederland wil dat er meer onderzoek komt naar de precieze oorzaken van extreme prijsschommelingen op de voedselmarkten. Volgens staatssecretaris Bleker (EL&I) is scherper zicht in de handel op de agrarische wereldmarkten hard nodig.

Uitkomst Agrarministergipfel

De staatssecretaris heeft op 22 januari tijdens de besloten conferentie van landbouwministers in Berlijn (de Agrarministergipfel) gepleit voor een betere monitoring van de wereldwijde handel in grondstoffen voor voedsel en de spelers op deze markten. De staatssecretaris vindt dat de wereldhandel in landbouwproducten transparanter moet worden.
Bleker: "Prijsschommelingen op de agrarische wereldmarkten zijn een fenomeen van alle tijden. Maar de laatste tijd zien we steeds vaker dat dit leidt tot instabiele politieke situaties en voedselrellen. Het onderzoek dat tot nu toe is gedaan naar de oorzaken van extreme prijsschommelingen heeft nog geen duidelijk antwoord gegeven op de oorzaken. We moeten dus via de wereldvoedselorganisatie FAO beter in beeld brengen wat er precies op deze markten gebeurt en wie de spelers zijn. Als we goede en gedetailleerde informatie hebben kunnen we binnen de G20 adequate maatregelen nemen."

Voedselzekerheid

Bij de conferentie van landbouwministers in Berlijn stond de wereldwijde voedselzekerheid centraal. Staatssecretaris Bleker heeft tijdens de conferentie onderstreept dat er wereldwijd stappen moeten worden gezet richting een meer duurzame, klimaatbestendige landbouwsector die ook een groeiende wereldbevolking kan blijven voeden. "We moeten toe naar twee keer zoveel voedselproductie op dezelfde landbouwgrond", aldus de staatssecretaris.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback