Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar gebruik insecten in pluimveevoer

V.l.n.r. Michel van Spankeren – Protix, Joost Sparla – ForFarmers, Arya Rezaei Far - Wageningen Livestock Research, Josef Benedikt Bachmeier - PHW Group, Willem Tel- Esbro, Istvan Fodor - Wageningen Livestock Research, Ziming Wang -Wageningen Livestock Research (stage), Piet van Wikselaar - Wageningen Livestock Research, Jan van Harn - Wageningen Livestock Research, Teun Veldkamp - Wageningen Livestock Research (projectleider) - Leon Luyben – Protix. (Foto: Guy Ackermans).

Een consortium van Nederlandse bedrijven in de pluimveewaardeketen werken de komende twee jaar nauw samen om te onderzoeken hoe insecteningrediënten van de zwarte soldaatvlieg in pluimveevoer de duurzaamheid, de gezondheid en het welzijn van pluimvee beïnvloeden.

Het consortium, bestaande uit Protix, ForFarmers, De Nederlandse entiteit van PHW Group: Esbro, Venik en Wageningen Livestock Research, focust zich op wetenschappelijk onderzoek om potentieel waardetoevoegende elementen van pluimveevoer met insecteningrediënten van de zwarte soldatenvlieg (BSF) te evalueren.

Onderzoeksopzet

Het onderzoeksproject wordt uitgevoerd in drie fasen. Vanaf 31 mei 2022 is gestart met een pilot om de effecten van verschillende inclusieniveaus van BSF-ingrediënten in pluimveevoer te bestuderen. Op basis van de uitkomsten van deze pilot wordt op grote schaal verschillend vleeskuikenvoer getest in pluimveebedrijven. In de derde fase worden BSF-producten in combinatie met alternatieve regionaal geteelde eiwitbronnen in vleeskuikenvoer getest.

PPS

In publiek-private samenwerkingen (PPS) werken bedrijven, kennisinstellingen en overheid samen om oplossingen te vinden voor duurzamere voergrondstoffen. Deze nieuwe PPS heeft als doel bij te dragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van de veehouderij in de EU van eiwitten uit derde landen. Tegelijkertijd wil het de kringlooplandbouw bevorderen. 

Krachtenbundeling

“De huidige ongekende tijden maken de urgentie pijnlijk duidelijk om de balans met de natuur te herstellen. Duurzame ingrediënten spelen hierbij een belangrijke rol”, zegt Kees Aarts, oprichter en directeur van Protix. “Bij Protix zijn we geboren uit duurzaamheid. We zijn er trots op onze krachten te bundelen met deze pioniers en samen te werken in een geïntegreerde waardeketenbenadering.”

Oplossingen

“De groeiende wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten vraagt om innovatieve en duurzame voer- en landbouwoplossingen”, zegt Joost Sparla van ForFarmers. “Insecteneiwit kan een belangrijke rol spelen als alternatieve en duurzame eiwitbron in veevoer. Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van de ambitie en verantwoordelijkheid van ForFarmers om onze kennis te ontwikkelen en te innoveren voor de toekomst van de landbouw.”

Lees ook: Insecteneiwitten toegestaan in pluimvee- en varkensvoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback