Ga naar hoofdinhoud

Onderzoekers toetsen model stikstofdepositie

De Amerikaanse statisticus Matt Briggs en de Nederlandse onderzoeker Jaap Hanekamp lichten het Nederlandse model voor stikstofdepositie door. De onderzoekers zijn bij hun eerste verkenningen van het model op enkele onvolkomenheden gestuit, meldt Stichting AgriFacts (STAF).

Model

De kritische depositiewaarden (KDW) voor stikstof zijn bepaald met een rekenmodel. De kritische depositiewaarden zijn een weergave van de hoeveel stikstof die een bepaald type natuur kan verdragen zonder risico op wegkwijnen. Deze depositiewaarden zijn een belangrijk uitgangspunt van de huidige stikstofwetgeving. Veel kritische depositiewaarden werden decennia geleden al bepaald en zijn sindsdien ongewijzigd gebleven. Dit KDW model is een vaste waarde in opdrachten voor toetsingscommissies. Briggs en Hanekamp lichten het model momenteel door.

Berekening

Briggs en Hanekamp verzamelden de onderliggende literatuur op basis waarvan de KDW’s voor de verschillende habitattypen zijn berekend. Als uitgangspunt namen zij het overzichtsartikel Quantifying uncertainty in critical loads – CEH Report to SEPA, van onder meer de Britse stikstofprofessor Mark Sutton. In 2015 leidde Sutton de internationale reviewcommissie, die in opdracht van de Nederlandse overheid een deel van de onderbouwing van het stikstofbeleid toetste.

Kritiek

Bij het bestuderen van het KDW-model zijn Briggs en Hanekamp op de eerste onvolkomenheden gestuit. De onderzoekers stellen vast dat het KDW-model gebouwd is op 19 metingen. “Dat zijn er te weinig om het model op te kunnen draaien.” Daarom zijn er 90 fictieve metingen toegevoegd. “Het toevoegen van fictieve metingen komt de betrouwbaarheid van een model niet ten goede en stelt dus vraagtekens bij de KDW’s.”

Kansberekening

Het KDW-model komt volgens de onderzoekers bovendien tot onmogelijke uitkomsten, wanneer er geen enkele stikstofdepositie is (achtergronddepositie van nul). “In dat geval berekent het KDW-model een kans van 20 procent dat stikstof een schadelijk effect heeft op de natuur. Geen enkele depositie, maar wel een schadelijk effect, dat is praktisch onmogelijk.”

Veldproeven

Veldproeven die zijn gedaan om het KDW-model te toetsen, blijken te zijn gedaan met veldplots van één vierkante meter. “De gegevens daarvan zijn vermenigvuldigd om te komen tot een depositie per hectare. Een dergelijke extrapolatie is niet verantwoord. Daarvoor is de variabiliteit veel te groot. Dit zorgt voor onnauwkeurige uitkomsten”, stellen de onderzoekers.

Briggs en Hanekamp hebben een eerste analyse van de kritische depositiewaarden online gezet en werken ondertussen volop verder aan het model.

Lees ook: ING: Strijd om stikstof beperkt landbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback