Ga naar hoofdinhoud

Ontkoppeling voorschrijven en toedienen antibiotica niet effectief

Het ontkoppelen van voorschrijven en verkopen van diergeneesmiddelen is volgens bureau Berenschot niet doelmatig in de strijd tegen overmatig antibioticagebruik. Dat heeft het onderzoeksbureau minister Gerda Verburg laten weten. Vanwege de nadelen van ontkoppeling en de verwachting dat een initiatief van de KNMvD kan leiden tot goede resultaten besluit Verburg nog niet tot ontkoppeling.

Onderzoek

Adviesbureau Berenschot kreeg najaar 2009 van minister Gerda Verburg (LNV) opdracht te onderzoeken wat de effecten zijn van het ontkoppelen van het voorschrijven en verkopen van diergeneesmiddelen door dierenartsen. Volgens Berenschot is deze zogenoemde ontkoppeling niet doelmatig. "Het gaat gepaard met het invoeren van veel regels en het betekent daarmee een forse toename van administratieve lasten en toezicht en handhaving", stelt Berenschot in het rapport dat is overhandigd aan de minister. Ontkoppeling van voorschrijven en verkoop zal de positie van de dierenarts ten opzichte van de veehouder niet principieel veranderen: dierenartsen blijven afhankelijk van de opdrachtnemer- opdrachtgever-relatie. Verder blijkt uit het Berenschotrapport dat 5 procent van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk is voor 80 procent van het antibioticagebruik. De minister gaat met de KNMvD praten over de aanpak dit fenomeen.

KNMvD

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) heeft vooruitlopend op het rapport van Berenschot een voorstel gedaan voor een alternatieve aanpak. De KNMvD wil een zogeheten Veterinaire Diergeneesmiddelen Autoriteit (VDA) oprichten, een database waarin het voorschrijfgedrag van elke dierenarts wordt geregistreerd. Op die manier ontstaat er een transparant systeem dat tevens een benchmark vormt van het medicijngebruik. Verder gaat de KNMvD normen opstellen voor het voorschrijven van diergeneesmiddelen en verbindt daar een eigen sanctioneringsysteem aan. Minister Verburg heeft waardering voor de aanpak van de KNMvD, maar wijst er op dat in 2011 20 procent minder diergeneesmiddelen moeten worden voorgeschreven.

Het Berenschotrapport is met een begeleidende brief vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback