Ga naar hoofdinhoud

Oplossing voor stikstofprobleem wint Cleantech Battle 2022

Foto: Bamalang Cham Foto: Bamalang Cham

Student Henry Kozorezov van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp is de winnaar van de jaarlijkse Cleantech Battle. Hij wint met zijn concrete oplossing voor het stikstofprobleem. De student Animals, Society and Business ontwikkelde een concept om ontlasting van vee te scheiden, waardoor er minder ammoniak en stikstof vrijkomen. “Een geweldige winnaar met een oplossing voor een actueel probleem”, aldus de initiatiefnemer van de battle Martin Snijder.

Boeren helpen

Naast de titel gaat Henry naar huis met een bedrag van 1500 euro. De vierdejaars student is heel blij met de erkenning: “Met mijn project AEMS wil ik boeren helpen door ze onderdeel te laten zijn van de oplossing, in plaats van het probleem.” Het scheiden van urine en ontlasting van melkvee kan de uitstoot van ammoniak en methaan drastisch verminderen. Het draagt bij aan het sluiten van de nutriëntenkringloop en daarmee aan een beter milieu.

Relatief eenvoudige oplossing

Henry werkte niet alleen aan de praktische ontwikkeling, maar hij keek juist ook naar de sociale, financiële en ecologische aspecten van dit concept. “Ik vind het belangrijk dat dit concept van mestscheiding ook financiële voordelen voor de sector oplevert. Daarmee kun je het duurzaam implementeren.” 

Juryvoorzitter Eveline Buter over het winnende project: “We hebben als jury gekeken naar het innovatieve gehalte en de impact van de projecten. Het project ‘AEMS’ draagt een oplossing aan voor een heel groot probleem. En dat met een relatief eenvoudige oplossing die makkelijk te implementeren is. Daarnaast is het erg schaalbaar. Een terechte winnaar!”

Cleantech Battle

De Cleantech Battle 2022 werd georganiseerd door Platform Techniek Stedendriehoek en mede mogelijk gemaakt door Cleantech Regio en de gemeente Deventer.

Het onderzoek van Henry Kozorezov maakt deel uit van het project ‘Bronscheiding van dierlijke urine en feces in de stal – het begin van een circulaire mestketen’ , dat mede is gefinancierd door Regieorgaan SIA.

Lees ook: Nevedi: ‘blijf met elkaar in gesprek over stikstofdossier’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback