Ga naar hoofdinhoud

Overdaad vitamine E in voer werkt mastitis in hand

Nederlandse voerfirma's voegen extra vitamine E toe aan het krachtvoer en aan (droogstands)mineralen om de uiergezondheid te verbeteren. Recent onderzoek in opdracht van het UGCN toont aan dat te veel vitamine E mastitis juist in de hand werkt.

Onderzoek

Op vijf melkveebedrijven kreeg de helft van de droogstaande koeien een grote hoeveelheid vitamine E toegediend, 3000 eenheden per dier per dag. De andere helft kreeg 135 eenheden per dier per dag. De veehouders gaven een groep dieren vitaminen en mineralenmengsel A en de andere groep mengsel B over het standaard rantsoen.

Bloedmonsters

Nadat alle gegevens waren verzameld, zijn de bloedmonsters geanalyseerd. Uit de statistische verwerking bleek dat de groep die veel vitamine E kreeg, juist de groep was met de meeste mastitis. In die groep was de kans op mastitis in de eerste honderd dagen na afkalven ongeveer anderhalf keer zo groot.

Voldoende

Het is nog steeds heel belangrijk om te zorgen dat het melkvee en ook het jongvee voldoende vitamine E binnenkrijgt. Maar meer is dus niet altijd beter. Door bloedonderzoek weet de veehouder zeker wat de vitamine E-status is en hoeveel extra nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback