Ga naar hoofdinhoud

Palmolie in Nederlandse voeding bijna volledig duurzaam

Palmolie die de Nederlandse voedingsmiddelen- en diervoederindustrie gebruikt is grotendeels duurzaam gecertificeerd. Dat blijkt uit de jaarlijkse palmoliemonitoring van de Nederlandse Alliantie voor Duurzame Palmolie (DASPO).

Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika zijn de belangrijkste productieregio’s van de palmolie die Nederland importeert.

Belangrijke markt

Een aanzienlijk deel van de palmolie die naar Europa wordt geëxporteerd, komt via de haven van Rotterdam Nederland binnen. Veel wordt vervolgens weer doorgevoerd naar omringende landen.

In 2021 gebruikte de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie 234,2 duizend ton palmolie voor de binnen- en buitenlandse markt. Hiervan was 89% duurzaam gecertificeerd met de ‘Roundtable Table for Sustainable Palm Oil’ (RSPO).

De Nederlandse diervoederindustrie verwerkte 86,9 duizend ton palmolie in 2021 voor de binnen- en buitenlandse markt. 61% daarvan was RSPO-gecertificeerd.

RSPO als topkeurmerk

De RSPO is daarmee het belangrijkste certificeringsschema voor palmolie in Nederland. Eerder dit jaar werd de RSPO door Milieu Centraal verkozen als topkeurmerk. Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie helpen topkeurmerken (in totaal 12) consumenten om duurzamer boodschappen te doen.

“Met de keuze voor RSPO-gecertificeerde palmolie kunnen bedrijven een belangrijk signaal aan de markt geven: hoe meer duurzame palmolie, hoe meer de prikkels voor plantages en boeren om te verduurzamen. Ook kunnen bedrijven in het kader van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen lokale projecten ondersteunen in producerende landen”, benadrukt Eddy Esselink, voorzitter van DASPO.

Ontbossing neemt af

Op basis van gegevens van Satelligence (geodata-analysebedrijf) laat de rapportage zien dat ontbossing gerelateerd aan palmolie aan het afnemen is: ‘Ontbossing na 2015 is sterk afgenomen tot het laagste punt in 20 jaar’.

Volgens Satelligence is er desalniettemin nog steeds genoeg werk aan de winkel om er zeker van te zijn dat de vooruitgang blijvend is en ontbossing nog verder wordt gereduceerd.

Gedeelde verantwoordelijkheid palmolieketen

Ook geeft de rapportage de vooruitgang weer van de Nederlandse aangesloten bedrijven bij RSPO op het gebied van ‘Shared Responsibility’ (SR). De SR-criteria zijn erop gericht om van duurzame palmolie de norm te maken. Deze criteria richten zich onder andere op het gebruik van duurzame palmolie, de versterking van de positie van kleinschalige boeren en klimaatmitigatie.

Lees ook: Aandeel duurzame palmolie 90 procent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback