Ga naar hoofdinhoud

Perspectief nieuwe grondstof biobiggenvoeders

In 2012 moeten voeders voor biologisch gehouden varkens voor 100 procent bestaan uit grondstoffen van biologische herkomst. Erwteneiwitconcentraat en raapzaadeiwitconcentraat zijn mogelijk interessante eiwitrijke grondstoffen voor biggen.

Onderzoek

Dit blijkt uit onderzoek van Livestock Research naar de verteerbaarheid en voedingswaarde van een aantal eiwitrijke grondstoffen bij biologisch gehouden gespeende biggen.

Eis

De eis van 100 procent biologische grondstoffen in voeders kan bij biggen tot een knelpunt leiden, omdat de keuze uit eiwitrijke biologische grondstoffen voor biggen niet groot is. Raapzaadeiwitconcentraat, erwteneiwitconcentraat, veldboneneiwitconcentraat en tarweglutenmeel zijn onderzocht als mogelijk interessante eiwitrijke grondstoffen voor biologisch gespeende biggen. De onderzoekers hebben gekeken naar de nutriëntensamenstelling, verteerbaarheid en de energiewaarde van deze grondstoffen.

Testen

Op Varkensproefbedrijf Raalte kregen 90 in groepen gehuisveste gespeende biggen onbeperkt vijf soorten voeders verstrekt: basisvoer of voeders met erwteneiwitconcentraat, raapzaadeiwitconcentraat, tarweglutenmeel en veldboneneiwitconcentraat als belangrijkste eiwitbron. 45 tot 50 procent van het eiwit in het voer was afkomstig van de uit te testen grondstof. De verteerbaarheden van de nutriënten in het basisvoer, de vier proefvoeders en de vier eiwitconcentraten zijn berekend met behulp van chroom als indicator.

Vervolg

Op basis van de resultaten van het verteringsonderzoek en de opname van de proefvoeders door de biggen concluderen de onderzoekers dat erwteneiwitconcentraat en raapzaadeiwitconcentraat mogelijk interessante eiwitrijke grondstoffen zijn voor biggen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat het effect is op de voeropname, groei en voederconversie en gezondheid van biologisch gehouden gespeende biggen als ze voeders krijgen waarin erwteneiwitconcentraat of raapzaadeiwitconcentraat als belangrijkste eiwitbron zijn opgenomen.

Bron: bioKennis Wageningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback