Ga naar hoofdinhoud

Plafond energie-inkomsten en energieverbruik omlaag

De Europese Commissie zal maatregelen aan de lidstaten voorstellen om het elektriciteitsgebruik te verminderen. Dat zei Ursula von der Leyen tijdens haar toespraak over de Staat van de Unie. Daarnaast wil de Commissie een plafond voorstellen voor de inkomsten van bedrijven die elektriciteit produceren tegen lage kosten. Daarmee zou meer dan 140 miljard euro kunnen worden afgeroomd, om de klap voor burgers op te vangen.

Citaat Staat van de Unie

Over de energiecrisis zei Von der Leyen onder meer het volgende:

“En omdat we met een fossielebrandstofcrisis kampen, heeft ook de fossielebrandstofsector een speciale verantwoordelijkheid. De grote olie-, gas- en steenkoolondernemingen boeken namelijk eveneens enorme winsten. Zij moeten dus ook hun steentje bijdragen, in de vorm van een crisisbijdrage.

Dit zijn stuk voor stuk tijdelijke en noodmaatregelen waar we nu aan werken, zoals we ook in gesprek zijn over prijsplafonds. We dienen te blijven streven naar lagere gasprijzen.

We moeten zowel onze voorzieningszekerheid als ons mondiale concurrentievermogen waarborgen.

Daarom zullen we samen met de lidstaten een pakket maatregelen ontwikkelen dat rekening houdt met de specifieke aard van de betrekkingen met onze verschillende leveranciers. Daartoe behoren zowel onbetrouwbare leveranciers, zoals Rusland, als betrouwbare vrienden, zoals Noorwegen. Ik heb met premier Støre afgesproken een taskforce op te zetten. Inmiddels zijn er teams aan het werk gegaan.

Maar er staat nog een belangrijk onderwerp op de agenda. Onze gasmarkt is ingrijpend veranderd: pijpleidinggas maakt meer en meer plaats voor vloeibaar aardgas. De benchmark voor de gasmarkt (de TTF) is echter niet aangepast. Daarom zal de Commissie ijveren voor een benchmark die representatiever is.

Tegelijkertijd beseffen we dat energiebedrijven met ernstige liquiditeitsproblemen op de termijnmarkt voor elektriciteit kampen, waardoor de werking van ons energiesysteem in gevaar komt. We zullen proberen deze problemen samen met de markttoezichthouders te verlichten door de regels inzake zekerheid aan te passen en door maatregelen vast te stellen om de dagelijkse prijsvolatiliteit te beperken.

En we zullen in oktober het tijdelijke kader voor staatssteun aanpassen om overheidsgaranties mogelijk te maken, met behoud van een gelijk speelveld. Dit zijn allemaal eerste stappen. Maar terwijl we deze onmiddellijke crisis het hoofd bieden, is het ook zaak om vooruit te kijken.

De huidige opzet voor de elektriciteitsmarkt, die gebaseerd is op de “merit order”, doet de consument geen recht meer. De voordelen van goedkope energiebronnen moeten ook de consument ten goede komen. We moeten er dus voor zorgen dat de prijsstelling van elektriciteit niet meer zo afhankelijk is van gas. Daarom zullen we de elektriciteitsmarkt grondig en breed hervormen.”

Lees de hele Staat van de Unie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback