AgruniekRijnvallei (AR) heeft het boekjaar afgesloten met een positief resultaat na belasting van 0,3 miljoen euro. De geldomzet steeg naar 322 miljoen euro. Hoewel de markt krimpt, steeg de omzet van veevoer met 3%. Dat maakte algemeen directeur Arjen van Nuland bekend tijdens de Algemene Vergadering.
In het resultaat is rekening gehouden met een nog uit te betalen prijsreductie van bijna 1,1 miljoen euro. De nog uit te betalen prijsreductie bedraagt 2 euro per ton over de afgenomen mengvoeders in 2021 en 1% over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen.
Over 2021 heeft AR in totaal ruim 8,7 miljoen euro aan korting uitgekeerd aan de afnemers. Naast de prijsreductie heeft AR het Extra AR voordeel en de bonus-, betalings- en ledenkorting ingezet.
Veevoer
In een krimpende markt voor veevoer heeft de pijler voer een volumestijging van 3% gerealiseerd. “De markt herkent en waardeert kwalitatief goed voer tegen de juiste condities”, aldus Nuland. Hoewel er door de grondstoffenschaarste minder vraag naar overslag was, kon ook de op- en overslagactiviteit Rijnzate een omzetstijging realiseren.
“In deze hectische grondstoffenmarkt zijn de opslagmogelijkheden bij Rijnzate strategisch zeer belangrijk voor AR. De negen Welkoopwinkels die AR exploiteert hebben een omzetrecord gerealiseerd”, zegt Nuland.
Grondstoffen
Ted Swinkels, directeur van Cefetra in Rotterdam, sprak tijdens de Algemene Vergadering in zijn verhaal met betrekking tot de grondstoffenmarkt over ‘the perfect storm’. “Deze wordt onder andere veroorzaakt door de situatie in Oekraïne, slechte groeiomstandigheden in andere delen van de wereld, de toegenomen vraag naar grondstoffen vanuit China en de toenemende vraag naar biofuel.”
Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de grondstoffenprijzen geëxplodeerd zijn. Fondsen die handelen in contracten van grondstoffen zoals tarwe, drijven deze prijzen verder op. “De Green Deal en de Farm to Fork-strategie die vanuit duurzaamheidsoogpunt zijn opgericht, leiden er juist toe dat er in Europa minder grondstoffen kunnen worden verbouwd. Daardoor moeten er dus meer veevoergrondstoffen worden geïmporteerd. Je kunt je afvragen of dit past bij de huidige situatie in de wereld waarin hongersnood dreigt”, aldus Swinkels.