Ga naar hoofdinhoud

Prebiotische suikers uit gras hebben aantoonbare werking

Sommige voedingsmiddelen bevatten prebiotica, die dienen als voeding voor de goede bacteriën in de darm. Grassa heeft een gepatenteerde methode ontwikkeld om tijdens het raffinageproces van gras een prebiotisch mengsel te winnen dat valt onder de categorie Fructo-OligoSacchariden (FOS). FOS wordt beschouwd als de top van de prebiotische suikers in voeding voor zowel mens als dier.

Interesse voor FOS in voer en voeding

De interesse om FOS in voeding te gebruiken groeit. Het kan namelijk op verschillende manieren bijdragen aan een betere gezondheid. FOS ondersteunt de goede bacteriën in de darm (BifidobacteriumLactobacillus en Fusicatenibacter), het remt de groei en ontwikkeling van slechte bacteriën en heeft daarnaast een positieve impact op de opname van mineralen en vitamines. Dit kan bijdragen aan de verlaging van antibioticagebruik, aldus Grassa.

Vergelijkbare prebiotische werking

Tijdens een project van Biorefinery Glas, uitgevoerd door Munster Technology University (MTU), werd aangetoond dat de koolhydraten die uit gras gewonnen worden inderdaad deels FOS zijn (zie figuur links voor een chromatogram van de samenstelling van FOS uit gras). Daarnaast werd aangetoond dat dit type FOS een prebiotische werking heeft die vergelijkbaar is met producten op de markt, zoals inuline die wordt gewonnen uit cichorei.

Na deze conclusie van de MTU, was Grassa benieuwd naar de effectiviteit van het FOS uit gras. Daarom is dit onlangs getest in samenwerking met Maastricht University. In het onderzoek is gebruikgemaakt van een model van de dikke darm (TIM-2, zie figuur 2). Dit systeem is een bewezen model om de menselijke, volwassen darm na te bootsen.

Lees meer over het onderzoek op de website van Grassa.

Concluderend kan gesteld worden dat Grassa’s FOS-concentraat een aantoonbaar prebiotische werking heeft. Ten opzichte van FOS uit chicorei, heeft FOS uit gras een aantal voordelen.

  1. Het heeft een positieve invloed op meerdere goedaardige bacteriestammen.
  2. Het heeft een positieve invloed op productie van butyraat in de darm.
  3. Het heeft een reducerende invloed op bacteriestammen die potentiële ziekteverwekkers zijn.

Vervolgonderzoek zal in klinische studies uitgevoerd moeten worden om de daadwerkelijke prebiotische functionaliteit van FOS uit gras te bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback