Ga naar hoofdinhoud

Prijs oli

Zowel de in- als de uitvoerwaarde van oliën- en vettenproducten zijn in 2010 aanzienlijk gestegen, met name als gevolg van de opgelopen prijzen voor oliezaden en vetten en oliën in genoemd jaar.

Importwaarde

De importwaarde kwam ruim 15% hoger uit op 4,7 miljard euro en de uitvoerwaarde steeg met 7% naar 3,8 miljard euro. Dit is echter nog beduidend minder dan de im- en exportwaarde in 2008, toen behalve hoge prijzen ook de volumes hoger lagen dan in 2010. Het volume van de totale invoer steeg ligt met 1%, het uitvoervolume daalde met krap 1%. Dit blijkt uit de jaarcijfers over de MVO-handel in 2010 ten opzichte van dezelfde cijfers over 2009, 2008 en 2007, zoals deze vorige week door het Productschap MVO zijn gepubliceerd.

Importvolume

Het importvolume van oliehoudende zaden bleef iets achter bij 2009, vooral door minder import van raapzaad en zonnebloempitten. De invoer van sojabonen nam iets toe, ook werden meer sojabonen (weder) uitgevoerd. De uitvoer van raapzaad nam af. De invoer van plantaardige vetten en oliën bleef licht achter bij 2009, met name raapolie en palmpitvet werden minder geïmporteerd. De daling bij raapolie werd gecompenseerd door een grotere binnenlandse productie van deze olie. De invoer van kokosvet steeg fors, de invoer van palmolie bleef 2% achter bij vorig jaar.

Uitvoer

Bij de uitvoer valt vooral een hogere uitvoer van sojaolie en kokosvet op, tegen een lagere uitvoer van palmolie en zonnebloemolie. Evenals de invoer steeg ook de uitvoer van dierlijke vetten; deze kwam bijna eenderde hoger uit dan in 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback