Ga naar hoofdinhoud

Primeur AgruniekRijnvallei met inzet verwerkt dierlijk eiwit

Jan van der Velden (links), van Darling Ingredients en commercieel directeur Johan Schuttert (AR), bij het lossen van de eerste vracht verwerkt dierlijk eiwit in Barneveld.

AgruniekRijnvallei (AR) heeft 24 maart de eerste partij verwerkt dierlijk eiwit (VDE) ontvangen van Sonac, onderdeel van Darling Ingredients. Diezelfde middag is AR gestart met de verwerking van deze circulaire grondstof in gangbare en Vlog-pluimveevoeders. De voeders sluiten volgens de coöperatie zo beter aan bij de natuurlijke behoefte van de kippen.

Het betreft hier varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruiken van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen.

Voordelen

Kippen zijn omnivoren en hebben, naast plantaardig voedsel, ook behoefte aan dierlijk voedsel. Dierlijk eiwit heeft een gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit. Een betere vertering zorgt ervoor dat er minder onverteerde delen overblijven. Dit resulteert in een goede darmflora, wat leidt tot gezondere kippen en een beter welzijn.

Kringlopen

Het gebruik van deze regionale eiwitrijke grondstof maakt het diervoeder en daarmee de pluimveeproductie meer circulair en vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen zoals soja.

“Wij hebben alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gaan gebruiken”, vertelt commercieel directeur Johan Schuttert. “We zijn trots dat deze inspanning ertoe geleid heeft dat AR als eerste mengvoerleverancier is gestart met de inzet van deze waardevolle grondstof. Enerzijds draagt het bij aan het sluiten van kringlopen en anderzijds zorgt het voor een kostenbesparing.”

Gescheiden productie

Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer worden gebruikt en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan AR zonder extra investeringen verwerkt dierlijk eiwit toepassen in pluimveevoeders. AR onderzoekt de mogelijkheden van dierlijk eiwit in varkensvoeders en in biologische voeders.

Lees ook: AgruniekRijnvallei ziet omzet 2021 stijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback