Ga naar hoofdinhoud

Provimi herziet kobaltbehoefte

Provimi heeft een hernieuwd advies opgesteld voor het gebruik van kobalt bij met name rundvee. ,,Met deze herziening in de kobaltbehoeften voor verschillende diersoorten is zowel de gezondheid van het vee als van de medewerkers in de veevoedersector op lange termijn gegarandeerd'', aldus het diervoederconcern.

Kobaltbronnen die gebruikt worden in premixen en mineralen zijn veel gevaarlijker voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen. Alle kobaltbronnen zijn mogelijk carcinogeen bij inademing. Daarom moeten premixen met een kobaltgehalte boven 100 ppm vanaf eind volgend jaar met het doodshoofd gevarenteken worden gekenmerkt. Hoewel de aanduiding van kobaltbronnen en premixen boven de drempelwaarde nog niet verplicht is, speelt Provimi al wel op de nieuwe regels in.

Kobalt wordt in voeders ingemengd, omdat daaruit vitamine B12 gevormd kan worden. In alle premixen voor éénmagigen wordt al vitamine B12 toegevoegd, waardoor het toevoegen van kobalt niet nodig is. Provimi adviseert in voeders voor éénmagigen geem kobalt toe te voegen.
Bij herkauwers ligt de situatie gecompliceerder. Enerzijds, omdat vitamine B12 in de pens grotendeels verloren gaat. Anderzijds, omdat de pensbacteriën kobalt nodig hebben voor verbetering van de verteerbaarheid van het ruwvoer. In rundveevoeders is kobalt derhalve onmisbaar. Voor deze voeders zijn echter de behoefte aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback