Ga naar hoofdinhoud

Provimi zet vitamine E onderzoek in breder perspectief

Onlangs zijn opvallende resultaten van onderzoek naar het gebruik van vitamine E in de droogstand en het effect op uierontsteking bekend geworden. Provimi heeft een belangrijke rol gespeeld in dit onderzoek door Ruth Bouwstra aan de diergeneeskundige faculteit in Utrecht.

Vitamine E

Droge koeien werden in een experiment bijgevoerd met 3000 mg vitamine E per dier per dag. Deze koeien hadden na afkalven meer mastitis dan koeien op dezelfde bedrijven die bijgevoerd werden met 135 mg vitamine E per dier per dag, onder dezelfde omstandigheden. Het is voor het eerst dat gerapporteerd is dat een overdaad vitamine E gegeven kan worden in de droogstand. Wel zijn de gevoerde hoeveelheden redelijk extreem: 3000 mg vitamine E per dag is een erg hoog niveau terwijl 135 mg per dag juist erg weinig is. Het niveau van 3000 mg vitamine E per dier per dag is vooral hoog als het gedurende de gehele droogstand gevoerd wordt, wat in het onderzoek het geval was.

GrapePP

Anticiperend op het onderzoek heeft Provimi vorig jaar naar eigen inzicht al een deel van de vitamine E in de Rupromin mineralen vervangen door GrapePP, een natuurlijk polyfenolen product. Dit product wordt gewonnen uit druivenpitten en van dit product is bekend dat het de antioxidantwerking van vitamine E ondersteunt. Zo wordt de weerstand van koeien beter ondersteund. Uit de wetenschappelijke literatuur is bekend dat de combinatie van verschillende antioxidanten samen beter werkt om de weerstand van de koe te ondersteunen dan een hoge dosering van bijvoorbeeld alleen vitamine E. Daarnaast is Grape PP een economisch interessant product doordat het goedkoper is dan vitamine E, volgens Provimi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback