Ga naar hoofdinhoud

Roep om technische oplossing GGO nultolerantie

De PPE verwacht dat dit najaar weer problemen met de import van diervoedergrondstoffen ontstaan zodra de nieuwe oogsten uit Noord- en Zuid Amerika beschikbaar komen. Daarom pleiten betrokken organisaties samen met het PPE voor een spoedige technische oplossing.

GGO nultolerantie

Het Productschap Pluimvee en Eieren heeft namens de pluimveevlees- en eierenketen samen met betrokken organisaties een brief gestuurd aan de Tweede Kamer en betrokken ministeries over de GGO nultolerantie. In deze brief wordt gepleit voor een technische oplossing van dit probleem dat eerder al een importstop van soja uit de VS tot gevolg had.
De Nederlandse veehouderijsector is voor de beschikbaarheid van diervoedergrondstoffen voor een belangrijk deel afhankelijk van geïmporteerde grondstoffen. Deze grondstoffen komen uit landen (zoals de VS, Brazilië en Argentinië) waar volop Genetisch Gemodificeerde gewassen (GGO's) worden geteeld. Net als in Europa moeten in deze landen nieuwe GGO's eerst strenge toelatingstoetsen doorstaan om er zeker van te zijn dat geen schade aan mens, dier en milieu ontstaat. De toelatingsprocedures voor nieuwe GGO-variëteiten in deze landen lopen echter niet synchroon met die in de EU. In de Europese Unie neemt dit proces namelijk snel twee tot drie jaar in beslag terwijl in bijvoorbeeld de Verenigde Staten na een positieve wetenschappelijke beoordeling door de Food and Drugs Administration toelating binnen één jaar kan zijn gerealiseerd.

Europese importeurs

Samen met de nultolerantie die de Europese Unie hanteert, levert dit grote problemen op voor de Europese importeurs van diervoedergrondstoffen. Een hele kleine vermenging met een nog niet toegelaten GGO kan namelijk tot gevolg hebben dat een hele partij moet worden afgekeurd. Dit is een risico dat importeurs niet willen nemen. Kleine vermengingen met (nog) niet toegelaten GGO's zijn namelijk niet te voorkomen. In de tweede helft van 2009 heeft deze situatie al tot gevolg gehad dat de import van soja uit de Verenigde Staten tijdelijk volledig stil kwam te liggen. Dit soort handelsbeperkingen kunnen dus grote gevolgen hebben voor de veevoerkosten.

Oplossing

De Europese Commissie erkent het probleem en geeft al twee jaar aan dat ze werken aan een technische oplossing. De publicatie van een voorstel voor die oplossing blijft tot dus ver echter uit. Dit najaar kunnen echter weer problemen met de import ontstaan zodra de nieuwe oogsten uit Noord- en Zuid Amerika beschikbaar komen. Daarom heeft het PPE de brief gesteund waarin zowel de betrokken ministers als Kamerleden wordt gevraagd te pleiten voor een spoedige technische oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback