Ga naar hoofdinhoud

Russische aardappeloogst voor groot deel mislukt

In Rusland is de schade aan de akkerbouwgewassen door de langdurige extreme droogte en hitte van de afgelopen weken enorm. Naast het feit dat de opbrengsten van het graan en bieten meer dan fors tegenvallen, dreigt de aardappeloogst voor een groot deel te mislukken.

Slechte oogst

In bijvoorbeeld de regio rond Moskou, waar circa 18.000 hectare aardappelen wordt geteeld, zou maar liefst 40 procent zijn vernietigd door de weerextremiteit. Ook in de andere aardappelteeltgebieden wordt gesproken van een verlies dat tussen de 25 en 50 procent gaat uitkomen. Waar uiteindelijk de totale Russische aardappeloogst op gaat uitkomen, is moeilijk in te schatten. De afgelopen vijf jaar zou de totale aardappeloogst op circa 34 miljoen ton zijn uitgekomen. De oogst voor dit seizoen wordt dan ook niet hoger ingeschat dan circa 20 miljoen ton.

Export

De exportmogelijkheden naar Rusland moeten de komende maanden meer dan goed zijn. De vraag uit de Russische markt kwam traditioneel de laatste jaren pas in de tweede helft van het seizoen op gang. Dit seizoen melden exporteurs dat er al veel aanvragen zijn om binnen afzienbare aardappelen te leveren. Blijkbaar is het aanbod in dichterbij gelegen landen (Polen, Tsjechie) ook niet al te ruim, wat op zich niet vreemd is gelet op het moeizame groeiseizoen.

bron: Aardappelinfo.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback