Ga naar hoofdinhoud

Scherpere eisen door dioxineschandaal vereist

Duitse politici willen flinke aanscherping van de eisen aan voer- en voedselproductie naar aanleiding van het dioxineschandaal. Bovenaan de lijst van eisen staat een scheiding van bedrijven met technische vetten en voedervetten.

Registratie en controle

Ook willen de politici betere registratie van met name oliën en vetten verwerkende bedrijven. Van het bedrijfsleven wordt verlangd dat zij hun interne controles verbeteren en intensiveren. Maar ook de overheid zelf moet intensiever en efficiënter controleren.

Eko-landbouw

De minister van Landbouw van de grootste Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen, wil bovendien de eko-landbouw sterker stimuleren. Een stokpaard van zijn Groene partij, maar in dit geval enigszins ironisch aangezien juist in eieren van biologische kippen de dioxine-gehaltes altijd al zijn verhoogd.

Strafrechtelijk onderzoek

De Duitse justitie heeft inmiddels een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de leverancier van het verontreinigde vetzuur, Harles & Jentzsch in Uetersen. Met name bedrijfsleider Siegfried Sievert wordt ervan verdacht dat hij regelmatig verboden vetten heeft bestemd voor diervoeders.

Media

Duitse media staan momenteel bol van berichten over het dioxine schandaal. Met name de grote populistische krant Bild schrijft volop over ´Gift-Essen' en andere 'dubieuze toevoegingen' in veevoer.

Agendapunt

Woensdagmiddag 12 januari vindt er een Stakeholdersoverleg Diervoeders plaats bij het ministerie van EL&I in Den Haag. Daarbij staat de dioxinekwestie als tweede op de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback