Ga naar hoofdinhoud

SFR onderzoekt methaanproductie van melkvee

Foto: SFR

Schothorst Feed Research (SFR) doet sinds november 2020 onderzoek naar de methaanuitstoot bij koeien. Onderzocht wordt met welke rantsoensamenstelling een zo laag mogelijke productie van methaan wordt gerealiseerd.

SFR hanteert verschillende meetmethodes die geschikt kunnen zijn om van individuele koeien in de huidige praktijkstal dagelijks de methaanproductie te meten. Hierdoor kan op grote schaal worden gekeken naar de effecten van verschillende rantsoensamenstellingen op de methaanproductie.

Greenfeed

Er is al een paar jaar een apparaat beschikbaar voor het meten van de methaanproductie, de Greenfeed. Dit apparaat is een krachtvoerbox, herkent de koe bij binnenkomst en zuigt de lucht af die de koe tijdens het eten produceert. De hoeveelheid afgezogen lucht en het methaangehalte in deze lucht worden automatisch gemeten. Met deze gegevens wordt de methaanproductie berekend.

De meetmethode kan relatief simpel worden toegepast in de praktijk en levert een goede schatting van de methaanproductie tijdens het eten in de krachtvoerbox. Dit meetsysteem is in het afgelopen half jaar gebruikt in de stal. Hiermee is een referentie opgebouwd.

Sniffer-methode

Er is ondertussen ook verder gekeken naar een tweede oplossing, namelijk een sniffer-methode. Met een sniffer-methode worden ademmonsters genomen in de individuele voerbakken van de koeien. Op het melkveebedrijf van SFR eten de koeien niet aan een gemeenschappelijk voerhek, maar heeft elke koe haar eigen voerbak. Hierdoor kan exact de individuele voeropname per koe worden gemeten.

In de afgezogen lucht wordt het methaangehalte en het CO2-gehalte geanalyseerd. Vanuit de verhouding methaan:CO2 kan dan de methaanproductie per koe worden berekend. Daarnaast kan de gemeten methaanproductie worden gekoppeld aan de voedings- en productiedata van de individuele koe. Zo wordt er gekeken naar het verband tussen rantsoensamenstelling, voeropname en methaanproductie.

Vervolg

In een eerste testfase is in een paar proefopstellingen gekeken of de sniffer-methode op de juiste manier en tijd zijn metingen uitvoerde. Dit is vervolgens vergeleken met de data uit de Greenfeed. Er wordt nu gekeken of de sniffer-methode geschikt is voor doorontwikkeling in een systeem dat past binnen de huidige praktijksituatie van SFR.

Wanneer definitief is gekozen voor één van beide meetsystemen, kan methaan als parameter worden opgenomen in de toekomstige onderzoeken.

Foto: SFR

Lees ook: SFR neemt nieuwe ruwvoer-terugweger in gebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback