Schothorst Feed Research (SFR) vernieuwde de kraamstallen. De bestaande stallen zijn aangepast aan de nieuwste eisen. Daarnaast voorziet de verbouwing in de installatie van aanvullende technologie ter ondersteuning van het onderzoek.
Varkensbedrijf
De varkensstallen van Schothorst Feed Research (SFR) dateren van 1978. In 2012 vond een verbouwing plaats om meer kraamstallen en biggenhokken te realiseren. Ook is toen geïnvesteerd in groepshuisvesting. Daarmee was de varkenshouderij een zo goed als gesloten bedrijf. Het varkensbedrijf opereert als een regulier veehouderijbedrijf en streeft naar resultaten die aansluiten op de dagelijkse praktijk. Uit de cijfers blijkt dat SFR daarin goed slaagt. De 370 spenen 32 biggen per jaar. De vleesvarkens realiseren een gemiddelde groei van 1000 gram per dag. Om ook in de toekomst aan de sluiten bij de gangbare varkenshouderijpraktijk gaat SFR de stallen opnieuw onder handen nemen.
Kraamstal

In de stallen komen onder andere plafondventilatie, nevelkoeling een vernieuwd voersysteem en nieuwe kraamhokken. In de nieuwe kraamstallen kunnen de zeugen ook in het kraamhok los lopen. Daarmee voldoet de stal aan de nieuwe dierwelzijnsinzichten. De kraamhokken hebben een balansvloer die omhoog gaat zodra de zeug gaat staan. Dit voorkomt dat zeugen op hun biggen gaan liggen. Elk kraamhok beschikt bovendien over een elektrische warmteplaat. Hierdoor is de stal ook aardgasvrij. De oude verlichting is vervangen door ledverlichting die het licht gelijkmatiger verdeeld.
Wegen
Wegen van dieren kan in vier kraamhokken. Daarin is een testopstelling die de zeug in het kraamhok de klok rond weegt. Daardoor hoeven de dieren niet meer naar de weegschaal. Dit voorkomt stress. “Dit systeem maakt het mogelijk om de zeugen voor en na het werpen beter te monitoren”, aldus SFR. De onderzoeksinstelling verwacht dat de data toekomstig onderzoek kunnen ondersteunen.
Ventilatie
Plafondventilatie en nevelkoeling kwamen in de plaats van voergangventilatie. Hierdoor is het stalklimaat in de kraamhokken overal gelijk; de zeug kan overal tochtvrij liggen. “Door de frisse lucht is zowel het dierenwelzijn als het werkklimaat voor onze medewerkers verbeterd”, vertelt Alwin Koobs, Farmmanager Varkens bij SFR.
Ook in de accommodatie van de vleesvarkens is de ventilatie vervangen. Dit verbetert het klimaat in alle hokken en zorgt voor eenzelfde klimaat in het gehele hok. “Hierdoor zijn de varkens meer op hun gemak, wat leidt tot meer dierenwelzijn en een aanzienlijke vermindering van het staartbijten”, ervaart Koobs.
Voersysteem
Naast aandacht voor dierwelzijn zijn de voorzieningen ten behoeve van het onderzoek geoptimaliseerd. Het precies en flexibel sturen van het voeren van de varkens is belangrijk in veevoedkundig onderzoek. Het nieuwe voersysteem voorziet hier in. “Hierdoor is voor elke proef betere en flexibelere voerverstrekking mogelijk.” De investeringen van SFR leidden de afgelopen jaren tot substantiële vermindering van staartbijten, verlaging van dierenartsenkosten, verlaging van biggensterfte, verhoging van dierwelzijn en hogere flexibiliteit in onderzoek.
Lees ook: SFR neemt nieuwe voerrobot in gebruik