Ga naar hoofdinhoud

SilFit geeft Siemens opdracht inhoud-meetsystemen

SilFit heeft Siemens Nederland opdracht gegeven voor de levering van 250 inhoud-meetsystemen voor in totaal 700 veevoedersilo's. Dankzij deze op afstand uitleesbare systemen kan er een optimalisatieslag in de mengvoederlogistiek gemaakt worden. De veehouder kan met het systeem optimaal orders genereren, waardoor hij kosten bespaart. Voor de transporteur betekent het systeem efficiënter plannen en vervoeren van orders, waardoor kilometers worden bespaard en een afname van de CO2 uitstoot wordt gerealiseerd. Met deze opdracht is een bedrag van ruim één miljoen euro gemoeid.

Meetsysteem

Het zogenaamde SilFit meetsysteem is een draadloos systeem waarmee de agrariër, de veevoederproducent én de vervoerder op afstand de voorraad in de mengvoedersilo's op de boerderijen kunnen monitoren. Boven in elke silo wordt een Siemens echosensor van het type Echomax gemonteerd, die is aangesloten op een controller van het type MultiRanger om de inhoud van de silo nauwkeurig te meten. Via een Sitrans RD500 datalogger met GPRS modem kan men op elk gewenst moment de actuele inhoud van de silo op de SilFit website uitlezen. Hierdoor heeft de veehouder inzicht in zijn voorraden en kan hij ze op het economisch meest voordelige moment laten aanvullen, waardoor de kosten per eenheid zo laag mogelijk blijven.
Ook SilFit zelf en veevoederproducent Hendrix UTD kunnen via het meetsysteem zien hoeveel voorraad er bij de klanten aanwezig is. Daardoor kunnen zij een optimale productie- en ritplanning maken met een minimum aan spoedorders. Voor Hendrix UTD betekent dit een optimalisatie van het productieproces, voor SilFit kilometerreductie, brandstofbesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot.

Beheer

De veehouder kan er voor kiezen zelf zijn voorraad te beheren met SilFit. Het is ook mogelijk om per mail, sms of fax te worden gewaarschuwd op het moment dat een nieuwe bestelling geplaatst moet worden. SilFit biedt echter ook de mogelijkheid aan om de producent op afstand de voorraden van veehouders te laten beheren, zodat de veehouder er geen omkijken meer naar heeft.

Positief

De afgelopen twee jaar is het SilFit systeem uitgebreid getest op 60 silo's verdeeld over 12 locaties en positief beoordeeld. In eerste instantie worden 700 silo's op 250 locaties in Noord-Nederland van de Sitrans niveaumeters voorzien. De bedoeling is dit systeem daarna te introduceren bij veehouders in andere regio's. Het SilFit concept met niveaumeting is ook geschikt voor andere toepassingen van bulkgoedopslag in bijvoorbeeld de cement- en bakkerij-industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback