Ga naar hoofdinhoud

Smaakherkenning door verticale programmering

Biggen presteren beter door gewenning aan het voer in de baarmoeder. Dat blijkt uit onderzoek van Nutreco in samenwerking met de Universiteit van Wageningen. Door biggen bloot te stellen aan voer met een aroma dat ze voor hun geboorte al hebben waargenomen, blijkt het welzijn te verbeteren.

Onderzoek smaakontwikkeling big

Uit het promotieonderzoek van Marije Oostindjer naar de smaakontwikkeling van biggen, blijkt dat de zeug een belangrijke voorbeeldfunctie is voor de big. Het voer dat de zeug vreet zal immers ook voor de big veilig zijn. Door deze herkenning van het voer neemt de big ook na het spenen sneller en meer voer op. De biggen ‘drinken' placentavloeistof, nemen daaruit smaakstoffen op en dezelfde stoffen herkent de big na geboorte in zeugenmelk en het voer.

Voer met aroma

"De eerste resultaten wijzen erop dat het welzijn van de biggen verbetert als je ze blootstelt aan voer met een aroma dat de dieren voor hun geboorte al hebben waargenomen. Het is positief voor hun groei, voeropname, gezondheid (minder diarree) en gedrag (minder stress) na spenen. Waarschijnlijk is de overgang van de baarmoeder via het kraamhok naar de situatie na spenen minder groot als een bekend aroma als een ‘rode draad' deze verschillende omgevingen als het ware met elkaar verbindt."

Maximal-lijn

Hendrix UTD past deze kennis van ‘verticale programmering' toe in de Maximal-lijn van Diva zeugenvoeders en in alle Alpha biggenvoeders. Zo zitten in Diva Maximal dracht- en lactatievoer specifieke aroma's en smaakstoffen die ook in alle Alpha biggenvoeders zitten. Na opname van deze stoffen in het zeugenbloed worden de aroma's opgenomen in de placentavloeistof en de melk. Zo wennen biggen al voor de geboorte en in het kraamhok aan de specifieke geur- en smaakstoffen in de Alpha biggenvoeders.
Door Diva zeugenvoeders uit de Maximal-reeks te voeren kan de big optimaal profiteren van vroege smaakherkenning en daardoor maximaal voer opnemen na het spenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback