Ga naar hoofdinhoud

Snellere toelating Gentech procedure

De toelatingsprocedure voor gewassen moet worden versneld. Verder zou de toelating uitsluitend moeten geschieden op wetenschappelijke gronden.

Dat heeft Albert Jan Maat, voorzitter van LTO-Nederland, vanmiddag gezegd op een bijeenkomst met landbouwjournalisten. De toelating wordt nu erg vertraagd omdat het debat over de risico’s van genetische verandering wordt gevoerd op basis van emotie, in plaats van rationele argumenten, aldus Maat.

Als dit niet snel verandert, dreigt Nederland op grote concurrentieachterstand te worden gezet, aldus LTO; Nederland heeft een positie hoog te houden als marktleider in pootgoedaardappelen, zaaizaad en boomkwekerijgewassen.

De Europese voedselautoriteit, de Efsa, zou aanvragen om genetisch veranderde gewassen te telen moeten beoordelen, vindt Maat.

Jakob Bartelds, lid van de vakgroep akkerbouw bij LTO, zei te verwachten dat in 2010 de genetisch veranderde amylopectine-aardappel (van Avebe) in Nederland geteeld wordt. Transgene mais (MON810) zou in principe morgen al kunnen worden geteeld, maar in de Nederlandse melkveehouderij bestaan nu afspraken, die dit tegenhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback