Meer stabiliteit en evenwicht van de graanprijs in Europa is mogelijk als periodieke graanoverschotten worden verwerkt tot duurzame energie (bio-ethanol). Die conclusie trekt het LEI in een studie, die is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Akkerbouw. De vakgroep LTO Akkerbouw heeft het idee bij het productschap aangekaart en gevraagd om het onderzoek.
Graanprijs
De graanprijs vertoonde de afgelopen jaren heftige schommelingen: in 2007 steeg de prijs tot boven de 250 euro per ton en daalde in 2008 tot rond 100 euro per ton. Het LEI heeft meerdere scenario's doorgerekend. Als de EU-graanproductie 5 procent hoger ligt dan de vraag heeft het akkerbouwplan het gewenste effect op de Europese graanmarkten. Ook bij een overschot van 10 procent werkt het instrument stabiliserend, al zal de graanprijs toch enigszins dalen. Extreme productiestijgingen van 10 procent of meer komen slechts eens in de twintig jaar voor, terwijl die van rond 5 procent zich naar verwachting eens in de drie jaar voordoen.
Stabiliteit
De vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra benadrukt dat een stabiele graanprijs in het belang is van zowel alle ketenpartijen in de graansector, als van de consument. "Met een min of meer stabiele graanprijs wordt bovendien een verstoring van economieën in ontwikkeling voorkomen." De graanoverschotten worden weggewerkt, waardoor geen afzet meer nodig is op de wereldmarkt. "Bovendien levert fabricage van bio-ethanol een bijproduct in de vorm van plantaardig eiwit, dat prima geschikt is voor diervoer. Dit wordt nu in grote hoeveelheden uit andere werelddelen geïmporteerd."
Haanstra ziet beslist mogelijkheden voor het plan van zijn vakgroep. "Belangrijk is nu dat het plan voldoende steun krijgt in Europa. Als interventievoorraden straks alleen als reservevoorraden worden aangewend om echte voedseltekorten in Europa of elders ter wereld aan te zuiveren en niet om prijzen te drukken, dan is dit een prima instrumentarium om de Europese graanmarkten hun werk te laten doen."