Ga naar hoofdinhoud

Steun maatregelen bestrijding antibioticaresistentie

Het Ministerie van EL&I ondersteunt het voorstel van de Commissie Werner (Convenantspartners Antibioticaresistentie Dierhouderij) voor extra maatregelen ter bestrijding van antibioticaresistentie in de Nederlandse dierhouderij.

Extra maatregelen

Op 8 december heeft staatssecretaris Bleker in een brief aan de Tweede Kamer extra maatregelen aangekondigd om de geplande reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij te realiseren. Dat betekent ten opzichte van 2009 een vermindering van 20 procent in 2011 en 50 procent in 2013. Ook wordt de controle verscherpt.

Centrale registratie

Centraal in de aanpak staat de centrale registratie van het gebruik van diergeneesmiddelen door zowel dierenartsen als veehouders in de Vetcis database. Daarnaast start per 1 januari 2011 de onafhankelijke toezichthouder Sda (Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit). De Sda zal het gebruik van diergeneesmiddelen toetsen en hiervoor strengere normen ontwikkelen. Daarnaast wordt tevens een aantal wettelijk eisen met betrekking tot het gebruik van diergeneesmiddelen aangescherpt en zal ook de handhaving zich hierop richten.

Scherpere eisen

Het betreft onder andere de volgende punten
• Handhaven van de 2,5 procent verslepingsnorm voor antibiotica van gemedicineerd voeder naar niet-doelvoeders in volgende productiecharges, gebaseerd op het rapport van het Bureau Risicobeoordeling (nVWA);
• Opleggen van bestuurlijke boetes bij overtredingen
• Beperken van het gebruik van 3e en 4e generatie cephalosporinen en fluorchinolonen
• Beperking van de cascaderegeling bij de keuze van geneesmiddelen door dierenartsen;
• Verbieden van preventief gebruik van antibiotica in koppels dieren;
• Strikte handhaving op het reclameverbod voor antibiotica in vakbladen voor de veehouderij

Gemedicineerd voer

Eerder dit jaar lieten de Nevedi en LTO al weten dat zij in 2011 stoppen met de productie van gemedicineerd voeder. Dit besluit wordt verankerd in het GMP+ systeem en de diverse IKB systemen. Het streven van beide organisaties is om uiterlijk 1 april 2011 de productie van gemedicineerd voeder te staken. De antibiotica die nu in gemedicineerd voeder worden verwerkt, zijn in bijna alle gevallen ook beschikbaar als topdressing, in een wateroplosbare vorm of als individuele doseringen. Overigens blijft op Europees niveau de productie van gemedicineerd diervoeder toegelaten, ook na de aanstaande herziening van de ‘oude' Richtlijn 90/167/EEG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback