Ga naar hoofdinhoud

Stijging grondstofprijzen, hoe gaan we ermee om?

Leen Wigboldus (Directeur Formulering) en Jaap van Wingerden (Manager inkoop) geven tips voor nutritionisten en veehouders over het omgaan met stijgende grondstofprijzen. Creatief formuleren en focussen op voerwinst in plaats van voerkosten, concludeert Provimi.

Ongunstig

De Europese weersomstandigheden zijn de afgelopen maanden ongunstig geweest voor de graanoogst. De droogte heeft ertoe geleid dat veel tarwe onvoldoende is afgerijpt. Dit zorgt voor lage hectolitergewichten en een laag zetmeelgehalte. De vele regen in andere gebieden resulteert in doorgroei van het gewas en brengt ook risico's op de vorming van mycotoxinen met zich mee. Afhankelijk van de herkomstregio en de daar geldende weersomstandigheden kan de samenstelling en kwaliteit van het graan sterk variëren. De komende maanden is het dus van extra belang de voedersamenstellingen en kwaliteit van binnenkomende grondstoffen te analyseren.

Voerkosten

Bij de voerformulering moet rekening gehouden worden met afwijkende gehaltes en hoge graanprijzen. Alternatieve grondstoffen als mais, tapioca en sorghum kunnen goede mogelijkheden bieden ter vervanging van dure componenten zoals tarwe. Besparen door op een verantwoorde manier met de laatste kennis het voer beter te balanceren, en daarmee beter en minder duur te maken, is de uitdaging voor de nutritionist.

Voerwinst

Veel veehouderijbedrijven focussen op voerprijs of voerkosten per kg groei. Voer met een lagere prijs gaat echter vaak gepaard met slechtere technische resultaten. Door een extra investering in voer kunnen de resultaten verbeteren terwijl de voerkosten per kg groei niet onderdoen voor het gemiddelde. Dit levert een duidelijke verbetering van de voerwinst op.
Provimi signaleert kansen bij de benutting van jeugdgroei, aparte berenopfok, voorkómen van voerverspilling en bij het monitoren van diergezondheid.

Tips

-De nutriëntgehalten van vooral tarwepartijen kunnen de komende tijd afwijken. Controleer de samenstelling en de kwaliteit.
-De gehalten van schimmels en mycotoxinen kunnen hoog zijn. Wees hier alert op.
-Ga creatief om met de voerformulering. Overweeg alternatieve grondstoffen.
-Maak optimaal gebruik van de mogelijkheden die additieven bieden.
-Focus op voerwinst, niet op voerprijzen.
-Overweeg apart mesten van beren of borgen en gelten.
-Voorkom voerverspilling bij vleesvarkens en leghennen.
-Investeer in een goede opstart van biggen en vleeskuikens (benut jeugdgroei).
-Houd de versheid van het voer in de gaten. Voorkom bederf van brijvoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback