Ga naar hoofdinhoud

Stikstofuitscheiding dierlijke mest opnieuw lager

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 471 miljoen kilogram in 2021. Dat is ruim 18 miljoen kilogram minder dan een jaar eerder en bijna 7% onder het stikstofplafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel. Dat meldt het CBS.

De fosfaatuitscheiding bedroeg 148 miljoen kilogram in 2021. Dat is 1,8% minder dan in 2020 en ruim 14% onder het fosfaatplafond.

Stikstofplafond

De stikstofuitscheiding in de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee kwam vorig jaar uit op 471 miljoen kilogram. Dat is 33,4 miljoen kilogram onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het productieplafond ligt.

De stikstofuitscheiding van de veestapel is sinds 2017 afgenomen met 41 miljoen kilogram. De grootste bijdrage hieraan (30 miljoen kilogram) werd geleverd door de melkveehouderij, vooral door het houden van minder koeien en jongvee.

Stikstofproductie

Ondanks de daling van de stikstofuitscheiding van melkvee vanaf 2017, produceren de runderen nog ruim 7 miljoen kg stikstof meer vergeleken met 2010. In dezelfde periode is de stikstofuitscheiding in de mest van varkens verminderd met 17 miljoen kilogram en die van pluimvee met 10 miljoen kilogram.

De fosfaatuitscheiding daalde vorig jaar met 2,7 miljoen kilogram naar 148 miljoen kilogram. De uitscheiding ligt daarmee ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram.

Melkvee

Melkkoeien en het bijbehorende jongvee scheidden vorig jaar 273 miljoen kilogram stikstof uit, 4,7% minder dan in 2020. De stikstofuitscheiding van de melkveehouderij daalde daardoor tot onder het productieplafond van 281,8 miljoen kilogram voor deze sector.

De fosfaatproductie van de melkveesector ligt met 74,2 miljoen kilogram ruim onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilogram. De productie was 0,5 miljoen kg hoger dan in 2020.

Oorzaken

Dat in de melkveehouderij minder stikstof, maar iets meer fosfaat is geproduceerd, hangt samen met de samenstelling van het veevoer, gras en snijmais. Het kuilgras dat in 2021 is gevoerd, bestaat voor een deel uit de grasoogst van 2020 en voor een deel uit de oogst van 2021. Het stikstofgehalte van het gras van 2021 was laag, waardoor het gemiddelde stikstofgehalte lager uitviel. Het fosforgehalte van het geoogste gras was in 2021 juist hoger.

Minder stikstof, meer fosfaat gevoerd

Bij melkvee en bij andere graasdieren is de stikstof- en fosfaatuitscheiding sterk afhankelijk van de samenstelling van gras en snijmais en van het aandeel gras en mais in het rantsoen. Weersomstandigheden zorgden in de periode 2017–2020 voor relatief hoge stikstofgehalten en lage fosforgehalten van het gras.

Daarnaast was er door krimp van het maisareaal in die periode minder van het relatief stikstofarme snijmais beschikbaar. In 2021 zat er weer minder stikstof in het rantsoen door het lagere stikstofgehalte van gras en door een groter aandeel mais. Het fosforgehalte van het rantsoen nam toe door het hogere fosforgehalte van gras.

Lees ook: ‘Niet minder maar juist meer boeren nodig om stikstofuitstoot te verlagen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback