Ga naar hoofdinhoud

Stikstofuitscheiding veestapel ruim onder stikstofplafond

De stikstofuitscheiding in de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee kwam in 2021 uit op 473,7 miljoen kilogram. Dat is 30,7 miljoen kilogram onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Dat meldt het CBS.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het productieplafond ligt. Sinds 2017 is de stikstofuitscheiding van de veestapel afgenomen met 38 miljoen kilogram. De grootste bijdrage hieraan (26 miljoen kilogram) werd geleverd door de melkveehouderij, vooral door het houden van minder koeien en jongvee.

De fosfaatuitscheiding daalde vorig jaar met 1,8 miljoen kilogram naar 149,0 miljoen kilogram. De uitscheiding ligt daarmee ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram.

Melkvee

Melkkoeien en het bijbehorende jongvee scheidden vorig jaar 277,7 miljoen kilogram stikstof uit, 3% minder dan in 2020. De stikstofuitscheiding van de melkveehouderij daalde daardoor tot onder het productieplafond van 281,8 miljoen kilogram voor deze sector. Sinds het melkquotum in 2015 is afgeschaft is dit de tweede keer dat de melkveesector onder het stikstofplafond uitkwam.

De fosfaatproductie van de melkveesector ligt met 73,7 miljoen kilogram ruim onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilogram. De productie was vrijwel gelijk aan 2020.

Voersamenstelling

Dat in de melkveehouderij minder stikstof, maar evenveel fosfaat is geproduceerd, hangt samen met de samenstelling van het veevoer.

Het kuilgras dat in 2021 gevoerd is, bestaat voor een deel uit de grasoogst van 2020 en voor een deel uit oogst van 2021. Het stikstofgehalte van de oogst van 2021 was laag, waardoor het gemiddelde stikstofgehalte lager uitviel. Het fosforgehalte van het geoogste gras was in 2021 juist hoger.

Snijmais

Bij melkvee en bij andere graasdieren is de stikstof- en fosfaatuitscheiding sterk afhankelijk van de samenstelling van gras en snijmais. Weersomstandigheden zorgden in de periode 2017–2020 voor relatief hoge stikstofgehalten en lage fosforgehalten van het gras. Daarnaast was er de laatste jaren minder stikstofarm snijmais beschikbaar, door krimp van het maisareaal. Hierdoor nam het aandeel stikstofrijk gras toe.

Varkens

De stikstofuitscheiding van de varkenssector daalde in 2021 met 4,0 miljoen kilogram (4,3%) naar 87,8 miljoen kilogram. De fosfaatuitscheiding nam af met 1,6 miljoen kilogram tot 35,0 miljoen kilogram. Beide dalingen hangen volgens het CBS samen met de daling van het aantal vleesvarkens (ruim 3%) en het aantal fokvarkens (bijna 6%). De stikstof en fosfaat die varkens produceren liggen sinds 2016 onder de productieplafonds.

Pluimvee

In de pluimveesector daalde de stikstofuitscheiding met 3,3 procent en de fosfaatuitscheiding met 1,5 procent. De stikstofuitscheiding bedroeg vorig jaar 52,8 miljoen kilogram, de fosfaatuitscheiding 23,7 miljoen kilogram, beide onder de productieplafonds.

Lees ook: Stikstof in mest opnieuw onder stikstofplafond

Eén reactie op “Stikstofuitscheiding veestapel ruim onder stikstofplafond

 • J.Steenbergen

  Waarom wordt er door de toeleveringsindustrie ( veevoeders- landbouwmechanisatie- zuivelindustrie ) niet meer in het openbaar objectief “tegengas” gegeven ?.
  Ik maak me sterk dat er hiervoor ook plaats zal blijken te zijn in de diverse talk-shows.

  Wijs ook eens op de enorme “uitstoot” door de enorme hoeveelheid bestelbusjes die
  online verkopen bezorgen – ophalen – weer bezorgen enz. Dit gaat bovendien ten koste
  van vele middenstandsbedrijven en daarbij de leefbaarheid van het platteland en standswijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback