Ga naar hoofdinhoud

Subsidie voor onderzoek naar emissiearm voeder

De module 'Emissiearm veevoeder' geeft subsidie voor projecten die bijdragen aan concrete oplossingen of kennis om in de pens of dikke darm methaanemissie te verminderen. De vermindering moet plaatsvinden door aanpassingen of toevoegingen aan het voederrantsoen.

Reductie

Om de invloed van emissie van broeikasgassen op het klimaat te beperken hebben de overheid en de melkveehouderij afspraken gemaakt. Met het Convenant 'Schone en Zuinige Agrosectoren' streeft de melkveehouderijsector naar reductie van tenminste 5% methaanemissie per melkkoe in 2020 ten opzichte van 2007. De sector zet in op een optimalisatie van het rantsoen, die rekening houdt met de emissie van methaan. Onderdeel daarvan is het gebruik van specifieke voederadditieven en voedercomponenten.

Voorwaarden

De subsidie staat open voor ondernemingen; een samenwerkingsverband met andere ondernemingen of met onderzoeksinstellingen is een pré. Om in aanmerking te komen voor subsidie dient het een onderzoeksproject te zijn, passend binnen de doelstelling van de module. Daarnaast zijn nog een aantal voorwaarden, waaraan een project dient te voldoen. De criteria en informatie over het aanvraag- en beoordelingstraject zijn na te lezen op de website van Agentschap.NL

Innovatieprogramma

De module 'Emissiearm veevoeder' maakt deel uit van het innovatieprogramma Emissiearm veevoeder. Dat programma richt zich ook op onderzoek naar emissiereductie van ruwvoeders en het ontwikkelen van een indicator om methaan te meten. Daarnaast worden in het netwerk Koeien en Kansen reductiemaatregelen getest om de kennis naar de primaire bedrijven te brengen. Agentschap NL voert de module 'Emissiearm veevoeder' uit in opdracht van het ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie.

Inschrijven

Inschrijving voor de subsidie is mogelijk van 21 maart tot en met 20 mei. In totaal is er een miljoen euro beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback