Ga naar hoofdinhoud

Tegenvallende voederconversie verklaard

Een lager geboortegewicht, een hoger aflevergewicht en een verbod op antimicrobiële groeibevorderaars lijken volgens Schothorst Feed Research de oorzaak te zijn van tegenvallende voederconversie bij vleesvarkens.

De toename van het aantal levendgeboren biggen van 11 naar 13,5 biggen per zeug per toom, heeft een verlaging van het geboortegewicht van 1.500 gram naar 1.240 gram tot gevolg gehad. Biggen met een lager geboortegewicht blijken in mestfase langzamer te groeien. Een tragere groei leidt tot meer mestdagen en een afname van het aantal mestrondes op het vleesvarkenbedrijf.

Ook het op een hoger gewicht afleveren van de vleesvarkens geeft een minder gunstige voerderconversie. De laatste 8 jaar steeg het gemiddeld aflevergewicht met vijf kilo naar 117 kilo gemiddeld.

De derde factor die de voederconversie negatief beïnvloed, is het verbod op de antimicrobiële groeibevorderaars (AMGB's). Sinds 2006 mogen deze niet meer in het voer worden opgenomen, sindsdien is de voederconversie opgelopen met 0,06 punten.

Lees pdf van SFR

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback