Ga naar hoofdinhoud

Testfabriek Avantium voor brandstoffen uit biomassa

Technologiebedrijf Avantium gaat een testfabriek bouwen op het Chemelot terrein in Geleen. De testfabriek gaat chemische bouwstenen produceren voor een nieuwe generatie groene materialen en brandstoffen.

Proces

Avantium heeft een nieuw, katalytisch proces ontwikkeld om koolhydraten uit biomassa om te zetten in Furanics, onder de merknaam YXY. De testfabriek wordt naar verwachting opgestart in het eerste kwartaal van 2011.

Demonstreren

Avantium bouwt de testfabriek om haar YXY productie proces te demonstreren op grotere schaal. In de testfabriek zullen meerdere tonnen YXY bouwstenen geproduceerd worden om productontwikkeling van groene materialen en brandstoffen. Avantium werkt samen met industriële partners als de Cargill dochteronderneming NatureWorks en Teijin Aramid om nieuwe materialen te ontwikkelen op basis van YXY bouwstenen. Daarnaast werkt Avantium samen met DAF Trucks aan YXY brandstoffen. Het bedrijf verwacht dat YXY bouwstenen gebruikt zullen gaan worden voor de productie van groene materialen zoals waterflessen, frisdrankflessen, tapijten, textiel, supervezels, weekmakers, harsen, verven en lakken.

Tom van Aken

Tom van Aken, CEO van Avantium: "De testfabriek is een grote stap richting het commercieel toepassen van onze YXY technologie. We hebben geweldige progressie geboekt in het ontwikkelen van een zeer efficiënt productie proces om biomassa om te zetten in YXY bouwstenen. We denken dat we het proces nu zover ontwikkeld hebben dat het op prijs kan gaan concurreren met bestaande plastics en chemicaliën die nu nog uit olie gemaakt worden. In parallel hebben we YXY materialen gemaakt met eigenschappen die competitief of zelfs beter zijn dan bestaande producten."

Financiering

De testfabriek wordt deels gefinancierd door 1 miljoen subsidie euro van het ministerie van LNV in samenwerking met Agentschap.NL. Een budget van 10 miljoen euro was door het ministerie beschikbaar gesteld voor het realiseren van testfabrieken gericht op de productie van duurzame producten en energie voor de Europese markt. Avantium is bezig met een grotere financieringsronde om zowel de testfabriek voor langere periode te opereren, alsmede het versnellen van het naar de markt brengen van YXY. De onderneming verwacht deze financiering van circa 15 miljoen euro succesvol af te sluiten voor het eind van 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback