Ga naar hoofdinhoud

Uitgebalanceerd rantsoen zorgt voor minder stikstof

Onderzoek in het Baskische instituut voor landbouwontwikkeling en onderzoek toont aan dat tot wel 35 procent van de opgehoopte stikstof op melkveebedrijven in Basken kan worden verminderd met een uitgebalanceerd rantsoen, zonder dat de dieren minder melk produceren.

Eiwitten

Op de 64 praktijkbedrijven in de Baskische regio bleek dat in 70 procent van de gevallen het rantsoen van het melkvee veel te rijk was aan eiwitten. De hoeveelheid opgenomen eiwit is direct gelinkt aan de excretie van stikstof in mest en urine, omdat 6,25 procent van eiwit wordt gevormd door dit chemische element. Dus de opname van eiwit door de koe zou het beste afgestemd kunnen worden op de nutritionele behoeften van het vee, zonder dat de melkproductie en melkkwaliteit achteruit gaan. Na onderzoek bleek dat op deze manier, de hoeveelheid opgehoopte stikstof op melkveebedrijven in Baskenland met wel 25 procent naar beneden kan. Ook bleek dat op intensieve bedrijven de hoeveelheid stikstof per hectare beschikbare grond met 11,2 procent naar beneden kan door de eiwitinhoud in rantsoenen te optimaliseren.
In een tweede onderzoek lieten de wetenschappers zien dat rantsoenen die meer ruwvoer bevatten, de opname van voer verminderden omdat de dieren eerder verzadigd zijn. Als gevolg daarvan is ook de eiwitopname bij dit rantsoen lager en dus de excretie lager. Nadeel is dat deze manier van lagere excretie ten koste gaat van de melkproductie.

Bron: Agrivaknet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback