Ga naar hoofdinhoud

Universele Verklaring voor Dierenwelzijn

De Europese Raad van Landbouwministers heeft op 23 maart in Brussel besloten de Universele Verklaring voor Dierenwelzijn te steunen. Het betreft een initiatief van de World Society for Protection of Animals (WSPA). De organisatie is verheugd over het besluit van de Europese Raad, dat zij omschrijft als een grote stap op weg naar erkenning van de Verklaring voor Dierenwelzijn door de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

"Dit besluit vertegenwoordigt 27 landen die zich sterk willen maken voor dierenwelzijn", stelt Sandra Cnossen-Albers, directeur van WSPA Nederland. "Het kan als belangrijk voorbeeld dienen voor andere landen elders in de wereld. Met de verklaring heeft de EU dierenwelzijn erkend als een onderwerp van wereldwijd belang naast klimaatverandering, armoedebestrijding, wereldvoedselvoorziening- en gezondheid."

Minister Verburg van LNV had al eerder de steun van de Nederlandse regering toegezegd. Uit onderzoek, onlangs uitgevoerd door bureau CentERdata, blijkt dat 90% van de Nederlanders vindt dat het belang van dierenwelzijn wereldwijd erkenning moet krijgen – en dat de Nederlandse regering zich hier sterk voor dient te maken. In Nederland haalde WSPA meer dan 75.000 handtekeningen voor het initiatief op.

Ook andere EU-landen als Engeland en Zweden steunden de Universele Verklaring voor Dierenwelzijn al. Buiten de EU hebben landen als Cambodia, Fiji, Zwitserland, Palau en de Seychelles officieel steun betuigd, net als onder meer Landbouwministers van Brazilië, Colombia, Kroatië, Australië, Tanzania, Thailand en Maleisië. Ook de 172 leden van de World Organisation for Animal Health (OIE) hebben unaniem gestemd voor de ontwikkeling van een Universele Verklaring voor Dierenwelzijn. Wereldwijd heeft WSPA inmiddels meer dan 1,9 miljoen handtekeningen voor het initiatief verzameld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback