Ga naar hoofdinhoud

Universiteit Twente bouwt nieuw Sustainable Energy Lab

De Universiteit Twente gaat een nieuw laboratorium onder de naam Sustainable Energy Lab (SEL) inrichten. Het SEL zal onder meer dienst doen als onderzoeksfaciliteit voor de omzetting van biomassa naar bruikbare olie.

Investering

De Universiteit Twente trekt tot 4,5 miljoen euro uit voor de SEL. Het komt in het gebouw waar nu het Hogedruk-lab van de universiteit is gevestigd. De nieuwbouw is volgens planning in 2012 gereed.

Doorbraak

De Universiteit Twente bereikte vorig jaar in het nu bestaande Hogedruk-lab een doorbraak: het lukte de Twentse wetenschappers voor het eerst om via een (hoge druk-)proces van ‘pyrolyse', bruikbare olie te persen uit landbouwafval (zoals maisstengels). De pyrolyse-olie kan in bestaande raffinaderijen worden gemengd met de traditionele fossiele olie waarna het in de tank van transportvoertuigen terecht komt. Dit, en ander onderzoek aan de Universiteit Twente, vereist opstellingen die werken met extreem hoge druk en temperatuur. In het nieuwe SEL kunnen componenten worden getest ten behoeve van transport en verdamping van vloeibaar aardgas (temperatuur: min 160 graden Celsius; druk: 80 bar).

Proceshal

Het nieuwe SEL zal voldoen aan de hoogste normen op het gebied afzuiging, elektra en constructie, berekend op het veilig afwikkelen van experimenten onder extreme druk. Te hoge overdruk zal op een veilige manier via het dak vrijkomen.
Naast een aantal kleinere ruimtes krijgt het SEL een nieuwe grote proceshal met een oppervlak van 140 vierkante meter en een hoogte van 8 meter. Daar zijn opstellingen en experimenten mogelijk op een veel grotere schaal dan in het huidige Hogedruk-lab, waardoor een betere aansluiting mogelijk is tussen experiment en daadwerkelijke toepassing in de industriële wereld. Een groot deel van de proceshal is ingeruimd voor experimenten aan extreem koude ‘cryogene energiedragers' zoals vloeibaar aardgas. Opslag en pompunit zullen in een aparte ruimte geplaatst worden. Daarnaast zijn ook nog ‘opstellingen op industriële schaal' mogelijk in de buitenlucht, direct naast het lab.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback