Ga naar hoofdinhoud

Van mest tot eendenkroos

In Beltrum (Gld) start een grootschalige praktijkproef met het kweken van eendenkroos als veevoer. De praktijkproef wordt uitgevoerd door CC Advies (Ulft), Groot Zevert Vergisting (Beltrum) en Thecogas (Lochem) in samenwerking met veevoederfabrikant Forfarmers (Lochem).

Eendenkroos rendabel 

In het laboratorium is bewezen dat eendenkroos geschikt is als veevoer. De grootschalige proef moet aantonen dat de productie ook economisch rendabel is. Het eendenkroos wordt gekweekt met de vergiste mest uit een biovergistingsinstallatie vlakbij. De provincie ondersteunt de praktijkproef die twee jaar gaat duren en het haalbaarheidsonderzoek. Gedeputeerde Annelies van der Kolk:"Gelderland is een sterk agrarische provincie. Daarom liggen er grote kansen voor duurzame energie uit biomassa afkomstig uit deze sector. Deze ondernemers nemen het initiatief tot een vernieuwend product: eendenkroos als veevoer. De mest voor de biogasinstallatie is afkomstig van bedrijven uit de directe omgeving. Dit is een voorbeeld van initiatieven die de provincie wil ondersteunen als bijdrage aan de klimaatdoelen van Gelderland. Een mooie combinatie van werken aan het mestprobleem, verlaging van de Co2 uitstoot, productie van duurzame energie én innovatie in de voedselproductie."

Smaak van jong gras

Eendenkroos is een verzamelnaam voor een groep kleine waterplanten die op het water drijven. Het bevat tot maximaal 40% eiwit dat qua samenstelling lijkt op dat van soja en andere veelgebruikte eiwitbronnen in veevoer. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit & Researchcentrum bewezen recent dat natuurlijk gegroeid eendenkroos geschikt is als voer voor melkvee. CC Advies toonde eerder aan dat eendenkroos op laboratoriumschaal uitstekend groeit op restproducten uit de biovergisting. Het eendenkroos kan net zoals gras geperst worden tot blokjes die aan de koeien worden gevoerd. Het eendenkroos zou voor de koe smaken als jong, net gemaaid gras. De subsidie van de provincie bedraagt bijna een ton. Ook het ministerie van LNV investeert in het project.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback