Ga naar hoofdinhoud

Veehouderij kampt met variant ziekenhuisbacterie

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat het afgelopen jaar weer meer besmettingen met de zogenoemde veegerelateerde variant van de ziekenhuis bacterie MRSA zijn geconstateerd.

In 2007 waren dit er nog 793. Dat is 30 procent van het totaal aantal MRSA-besmettingen van 2619. In 2008 liep dit op tot 1123. Dat is 40 procent van de in totaal 2693 MRSA-besmettingen.

Ruim 80 procent van de kalverhouderijen is besmet, een kleine 50 procent van de varkenshouderijen en een onbekend deel van de kippenhouderijen. Een derde van de kalver- en varkenshouders is zélf besmet met de MRSA-bacterie, net als een deel van hun gezinnen.

Het RIVM maakt zich grote zorgen over het feit dat de veehouderij door overmatig antibioticagebruik de gezondheidszorg op achterstand zet in de race tussen nieuwe antibiotica en voor antibiotica ongevoelig geworden bacteriën en virussen.

De zorg van artsen en deskundigen bij het RIVM en het Centraal Veterinair Instituut gaat niet zozeer over de veegerelateerde MRSA. Die zorgt weliswaar voor logistiek ongemak bij ziekenhuizen en zieke varkens- en kalverboeren, maar vooralsnog niet voor ongelukken en doden.

De angst zit hem in de antibioticaresistentie en de ideale voedingsbodem die de intensieve veehouderij vormt voor allerlei bacteriën en enzymen. Steeds meer bacteriën die ziektes veroorzaken raken resistent en er komen nauwelijks nieuwe antibiotica bij. Zodra een ernstig besmettelijke ziekte niet meer te behandelen is met antibiotica zijn de rapen gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback