Ga naar hoofdinhoud

‘Veel CCM voor varkens wordt te grof gemalen’

Varkens krijgen vaak te grof gemalen Corn Cob Mix (CCM). De CCM komt hierdoor niet geheel ten goede aan de varkens. Dat meldt voerleverancier Fransen Gerrits uit het Brabantse Erp.

Onverteerd

In de praktijk blijkt dat de grove delen in de brijvoerinstallaties te snel uitzakken. De varkens kunnen deze grove delen slechter verteren. Deze delen belanden onvolledig verteerd in de mestput. Door de maalfijnheid van de CCM al tijdens het oogsten van de mais te bepalen wordt voorkomen dat de CCM in te grove delen bij de varkenshouders in de kuil terecht komt, stelt Fransen Gerrits.

Factoren

Het resultaat van het malen van CCM is van een aantal factoren afhankelijk: de hard- en droogheid van de korrels, de soort molen en afstelling hiervan, de zeef op de molen, de combinatie en hoeveelheid spil. Door direct, op het veld, tijdens het malen van de maiskorrels de grove delen te bepalen, kan vaak al meteen worden gecorrigeerd in het maalproces voor een goed eindresultaat, adviseert de voerleverancier.

Maisoogst

De afgelopen weken zijn medewerkers van het brijteam van Fransen Gerrits, met speciale apparatuur, aanwezig geweest bij het oogsten van de mais. Zij hebben de maalfijnheid van de CCM bepaald. Samen met de loonwerker is vervolgens de molen optimaal afgesteld om de CCM goed in de kuil te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback